IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентите на Китай и Тайван се срещнаха за пръв път от 66 години

Си Дзинпин и Ма Индзю изразиха готовност за сътрудничество помежду си

10:49 | 08.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Тайван Ма Индзю и на Китай Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Тайван Ма Индзю и на Китай Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Президентите на Китай и Тайван се срещнаха в събота следобяд в историческа среща. Тя бе първата за двете страни, които спорят относно статута на острова със самостоятелно управление от 1949 г., пише Financial Times.

С широки усмивки и носещи контрастиращи вратовръзки президентът на Китай Си Дзинпин и на Тайван – Ма Индзю, се здрависваха повече от една минута пред световните медии на неутралната територия на хотел Shangri-La в Сингапур.

„Трудностите помежду ни не могат да засенчат братската любов, не могат да спрат патриотите от това да им липсва тяхната родна земя и да се надяват на обединение“, каза Си Дзинпин преди началото на тяхната едночасова среща.

От своя страна Ма Индзю сподели готовността на двете страни за възстановяване на мира и стабилността в региона.

Новините за срещата изненадаха региона и разпалиха сблъсъци между тайванските пронезависими активисти и опозиционната Прогресивна демократична партия в навечерието на президентските избори през януари 2016 г.

Тайван е демокрация с 23 млн. души население, което е независимо, но само чрез името. Китай все още твърди, че Тайван е откъснала се провинция. Страхувайки се да не си навлекат гнева на Пекин, само 22 държави поддържат дипломатически отношения с Тайван.

Китай се опитваше чрез заплахи и напоследък – чрез промотиране на близки икономически отношения, да си върне Тайван. Но проучванията показват, че все повече и повече тайванци се определят като отделни от Китай граждани и като цяло подкрепят самостоятелното управление, ако не и пълната независимост.

Ма Индзю, чиито прокитайски политики го направиха доста непопулярен, от няколко години иска да се срещне със Си Дзинпин. Анализатори коментират, че като отвръща на молбата сега, китайският държавен глава прави смел ход.

Срещата бе внимателно режисирана, за да запази амбициозното статукво между двете държави. Двамата лидери се съгласиха да се обръщат помежду си с „господин“ вместо с „президент“ и си поделиха сметката за вечерята в луксозния хотел.

Но различията между демократичен Тайван и автократичен Китай са все още видими. Веднага след срещата ръководителят на Службата за отношения между Китай и Тайван организира повърхностна пресконференция с избрани въпроси от малцина журналисти.

За сравнение – Ма организира своя пресконференция, на която изглеждаше спокоен, и прие разнообразни въпроси от тайвански и чуждестранни медии. Въпреки че срещата получи широко отразяване от тайванските буйни медии, както ги опиства FT, едва ли ще промени възприятията към Китай, които остават доста разединени.

Докато двамата държавни глави си говориха, стотици протестираха пред Министерството на икономиката на Тайван срещу историческата среща.

Повече по темата ще научите от видеото на TB Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
само като се прочете думата "активисти" или "протести, опозиционери" и на човек веднага му става ясно за НПОтата финансирани от Сашови с техните Демокрации и Дестабилизации .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Новините за срещата изненадаха региона и разпалиха сблъсъци между тайванските пронезависими активисти и опозиционната Прогресивна демократична партия в навечерието на президентските избори през януари 2016 г.----------------------------------------------------------------------------------------------------тея НПО не спят да го *** и по цял свят ги накачулили тея шемети Сашови ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още