IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето борси в Азия отчетоха спадове въпреки данните за силния износ на Китай

Напрежението между САЩ и Китай отново нарасна, след като американският президент Доналд Тръмп забрани плащанията към TikTok и WeChat

11:16 | 07.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sanjit Das/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sanjit Das/Bloomberg

По-голяма част от основните индекси на борсите в азиатско-тихоокеанския регион приключиха с понижения въпреки оптимистичните данни за износа на Китай, който нарасна през юли с най-бързия си темп от декември 2019 г., съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк Nikkei 225 изтри 88,21 пункта, или 0,39%, от стойността си, като се смъкна до ниво от 22 329,94 пункта.

Книжата на автомобилния концерн Toyota поскъпнаха с 2,82%, докато тези на Sony Corp. поевтиняха с 0,96 на сто.

В Китай, континенталният показател Shanghai composite се понижи с 0,96 на сто до 3354,04 пункта.

Цената на акциите на Alibaba Group се повиши леко с 0,29 на сто, докато книжата на PetroChina поевтиняха с 1,38 на сто.

Хонконгският измерител Hang Seng записа спад от 449,5 пункта, или 1,8 на сто, до 24 481,08 пункта.

Австралийският индекс ASX 200 се понижи с 0,62% до 6004,8 пункта.

Южнокорейският показател Kospi напредна с 0,39% до 2351,67 пункта.

Износът от Китай нарасна с най-бързия си темп за последните седем месеца през юли, докато вносът в страната намаля, подчертавайки смесената икономическа картина, докато втората по сила икономика в света продължава да се възстановява от пандемията от коронавирус. Износът на страната през юли се увеличава със 7,2% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-бързия си темп на растеж от декември миналата година, показват митническите данни в петък, сериозно надхвърляйки очакванията на анализаторите за спад от 0,2%. 

В същото време Австралийската централна банка обяви, че темпът на възстановяване на икономиката на страната се очаква да бъде по-бавен от първоначално очакваното. Регулаторът се позовава на голямата несигурност и недостатъчното търсене, които притискат допълнително възстановяването.

Инвеститорите продължават да следят и търговския фронт, където напрежението между САЩ и Китай ескалира отново, след като американският президент Доналд Тръмп подписа два указа, с които забранява на американски граждани да имат бизнес отношения с китайските приложения TikTok и WeChat. Фактически мярката не е забрана на приложенията като такива, но посредством блокиране на американски компании от извършване на бизнес дейност с тях това на практика ще спре достъпа на потребителите до приложенията и ще блокира достъпа до необходими за оперирането им в САЩ технологии и услуги.

При валутната търговия йената поевтиня спрямо долара с 0,05 на сто до 105,55 йени за долар. Австралийската валута отчете спад в стойността от 0,2% до 0,722 щатски долара.

На петролните пазари цената на американския сорт WTI се понижи с 2 цента до 41,93 долара за барел, докато тази на международния бенчмарк Брент отчете спад от 0,1% до 45,03 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още