IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето борси в Азия отчетоха спадове в очакване на края на заседанието на Фед

Избирането на Йошихиде Суга за нов министър-председател на Япония тласна Nikkei 225 към зелена територия

11:01 | 16.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните борсови индекси в Азиатско-тихоокеанския регион завършиха днешната сесия с понижения, докато инвеститорите са насочили своя поглед към края на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове в Токио Nikkei 225 записа ръст от 22,64 пункта, или 0,09%, покачвайки се до ниво от 23 475,53 пункта.

Шанхайският измерител Shanghai composite се понижи с 0,36% до 3283,92 пункта. В същото време хонконгският показател Hang Seng запази стойността си от предходната сесия.

В Южна Корея местният индекс Kospi регистрира спад от 0,31% до 2435,92 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 напредна с 1,04% до 5956,1 пункта.

Една от основните новини във фокуса на инвеститорите беше избирането на Йошихиде Суга за нов министър-председател на Япония, наследявайки на поста досегашния премиер Шиндзо Абе, който се оттегли поради здравословни причини.

Новият лидер на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия (ЛДП) Суга беше избран за премиер след парламентарен вот по-рано днес. ЛДП използва мнозинството си в долната камара на парламента, която има право да избира премиера на страната, за да посочи Суга като новия ръководител на третата по големина икономика в света.

В същото време бяха публикувани и данните за японския износ, който претърпя двуцифрен спад през август заради пандемията. Официалните данни на Министерството на финансите показаха спад от 14,8% на годишна база в сряда. Вносът също е намалял на годишна база през август с 20,8%, в сравнение със средната оценка на икономистите от 18,0%. Търговският баланс беше в излишък от 248,3 милиарда йени (2,36 милиарда долара) срещу средната оценка на дефицит от 37,5 милиарда йени.

Книжата на основните азиатски доставчици на Apple приключиха сесията без единна посока в ценовото движение. Във вторник американският технологичен гигант представи нов Apple Watch Series 6, който наблюдава кислорода в кръвта за 399 долара и по-евтин Apple Watch SE за 279 долара, в началото на събитието за есенната си продуктова линия, предназначена за сезона на празничните пазарувания.

Книжата на японските доставчици на Apple Murata Manufacturing и Sharp поевтиняха под процент, докато тези на корейската LG Display отчетоха спад в стойността от 1,23%. В Тайван, цената на акциите на Hon Hai Precision Industry (Foxconn) се понижи с 0,38 на сто, докато книжата на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company поскъпнаха с 2,92%.

Инвеститорите са насочили своето внимание към предстоящия край на двудневното заседание на Федералния комитет за отворените пазари, който се очаква да повиши прогнозата си за американската икономика тази вечер. Заседанието ще бъде последвано от обичайната пресконференция на управителя на Фед Джером Пауъл.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се покачва с 1,9 на сто до 41,30 долара за барел, докато тази на американския WTI записва ръст от 2,25% до 39,14 долара за барел.

При валутната търговия йената се търгуваше със спад в стойността при 105,39 йени за долар. В същото време австралийската валута се разменяше срещу 0,7312 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още