IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски борси реагираха с ръстове на отлагането на търговската война

Поевтиняването на йената пък подкрепи допълнително японският индекс Nikkei 225

11:08 | 21.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските борси отбелязаха ръстове в понеделник благодарение на позитивното развитие на търговските преговори между САЩ и Китай, пише CNBC.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,31% до 23002,37 пункта, подкрепен от поевтиняването на йената спрямо долара. По-широкият измерител Topix обаче остана в червената зона, след като представителите на застрахователния сектор и стоманопроизводителите отчетоха поевтиняване на акциите си.

Междувременно стана ясно, че силното търсене на японски автомобили в чужбина е подпомогнало ръста на износа на страната.

В Южна Корея показателят Kospi увеличи стойността си с 0,20% до 2465,57 пункта, заличавайки по-ранните си загуби.

Акциите на LG Electronics поевтиняха с 0,31% след новината, че председателят на мултинационалната компания Ку Бон-му е починал. Очаква се синът му да бъде номиниран да наследи поста. 

„Доходността по облигациите също се покачи, като това се оказа положително и за долара, който поскъпва днес“, коментира за Bloomberg TV Bulgaria Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" с водещи Живка Попатанасова и Христо Николов. Целия негов коментар вижте тук.

На борсата в Хонконг индексът HangSeng напредна с 0,81% до 31299,63 пункта, подкрепен от технологичния сектор и дружествата, занимаващи се с комунални услуги. В континенталната част на страната на положителна територия се придвижи и измерителят Shanghai Composite с 0,64% до 3213,84 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 обаче финишира на червена територия с понижение от 0,05% до 6084,49 пункта заради суровинния и финансовия сектор.

Търговската война между САЩ и Китай засега се отлага, след като двете най-големи световни икономики са се договорили да се откажат от взаимните заплахи за налагане на мита, докато работят върху по-широко търговско споразумение, съобщи американският финансов министър Стивън Мнучин . Очаква се Китай значително да увеличи покупките на стоки и услуги от САЩ, въпреки че не е ясно за каква стойност става въпрос.

„Като цяло пазарите би трябвало да реагират позитивно на тази новина, но със сигурност ще продължат да бъдат внимателни към по-нататъшното развитие на ситуацията“, коментират от ANZ bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още