IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски борси приключиха сесията с повишения

Единствено австралийският индекс не успя да последва тенденцията

11:18 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето борси в Азия затвориха на зелено в петък, като само австралийският бенчмарк не последва положителната тенденция, съобщава CNBC. Вчера Wall Street от своя страна приключи с леки понижения на фона на политически сътресения.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,19%, или 44,69 пункта, до 23 808,06 пункта. Финансовият сектор приключи с увеличения, а акциите на Sumitomo Mitsui Financial Group поскъпнаха с 1,44% до края на сесията.

Автомобилният гигант Toyota записа ръст в цената на книжата си от 0,53%, а Honda – от 0,65%. Сред технологичните имена Nintendo финишира сесията с повишение от 4,23%, продължавайки доброто си представяне от четвъртък вследствие на пускането на нови аксесоари за Nintendo Switch.

В Южна Корея индексът Kospi записа увеличение от 0,18% до 2520,26 пункта. Автомобилните производители приключиха на зелено, като акциите на Hyundai Motor скочиха с 4,52%. Технологичните играчи обаче като цяло се търгуваха с понижения. Книжата на Samsung Electronics изтриха по-ранния си ръст и в крайна сметка завършиха надолу с 1,16%, а акциите на конкурента му SK Hynix поевтиняха с 2,53%.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 приключи сесията със спад от 0,15% до 6005,8 пункта. Големите миннодобивни и енергийни компании не се представиха особено добре. Акциите на Rio Tinto поевтиняха с 1,04%, на BHPс 0,29%, а на Santosс 1,34%.

В Хонконг индексът Hang Seng се търгуваше с минимален ръст от 0,02%, след като вчера отбеляза трети пореден ден на рекордно ниво на затваряне. Строителните предприемачи се представиха отлично, като акциите на Country Garden поскъпнаха с 3,27%. Финансовите компании обаче като цяло завършиха на червено.

Книжата на Tencent записаха ръст в цената си от 0,54%.

В континентален Китай Shanghai composite се повиши с 0,41% до 3489,11 пункта. По-малкият Shanghai composite се търгуваше на най-високите си нива от две години по-рано през сесията след представянето на добрите данни за растежа на Китай в четвъртък. Той обаче не успя да задържи ръста си и приключи със спад от 0,14% до 1921,33 пункта.

Акциите на Wanda Hotel Development бяха спрени от търговия в сутрешната сесия. Вписаната в Хонконг компания заяви в свой отчет, че спирането се дължи на „вероятно много значителна продажба“.

В същото време Ping An Insurance Group привлече финансиране за почти 1 млрд. долара преди планираното листване на подразделението си за медицински данни, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Акциите на компанията се търгуваха с повишение от 0,22%, докато повечето финансови компании бяха на червено.

В четвъртък SoftBank Group стана най-големият акционер в Uber, след като официално приключи сделката с компанията за споделено пътуване. Сделката оценява Uber на около 48 млрд. долара, което е доста под предишна оценка за почти 70 млрд. долара. Акциите на Softbank поевтиняха с 0,28%, представяйки се по-слабо в сравнение с останалите японски технологични имена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още