IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредната COVID опасност за глобалната икономика помрачи борсите в Азия

Акциите на Nissan поевтиняха с 5,16%, въпреки че компанията обяви, че ще инвестира 2 трлн. йени в електрификация през следващите 5 години

11:08 | 30.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето от основните азиатски борсови индекси приключиха сесията със спадове, след като настроенията сред инвеститорите бяха помрачени от края на миналата седмица заради появата на новия омикрон вариант на коронавируса, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 462,16 пункта, или с 1,63%, до ниво от 27 821,76 пункта. Така за три поредни сесии индексът изтрива общо над 1600 пункта.

Фабричното производство в Япония бележи ръст през октомври, слагайки край на тримесечния спад и засилвайки сигналите, че проблемите с глобалните вериги на доставки може би са започнали да отминават, преди да се появи омикрон вариантът на коронавируса. По-голямото производство на автомобили и заводско оборудване е повишило цялостното производство до 1,1% през септември.

Акциите на автомобилния концерн Nissan Motor Co. поевтиняха с 5,16%. В понеделник компанията, базирана в Йокохама, обяви, че ще инвестира 2 трилиона йени (17,6 млрд. долара) през следващите пет години, за да електрифицира голяма част от своята продуктова гама и да превърне електромобилите в стълб на своя дългосрочен растеж.

Цената на книжата на Toyota Motor Corp. се понижи с 0,55%, след като най-големият автомобилен производител в света отчете около 25-процентен спад на производството през октомври заради недостига на чипове и други компоненти.

Континенталният китайски измерител Shanghai composite напредна с 0,03% до 3563,89 пункта.

азия азия

Настроенията на производителите в Китай са се подобрили през ноември, докато енергийната криза отшумява, а ценовият натиск отслабва, подкрепяйки икономиката, която бе засегната от срива в имотния сектор. Официалният PMI индекс на мениджърите по поръчките в производството се е повишил до 50,1 пункта – първият път от три месеца над границата от 50 пункта, която сигнализира разширяване. Непроизводственият показател, който измерва активността в строителството и услугите, леко се понижава до 52,3 пункта. Данните и за двата показателя задминаха очакванията на икономистите.

Хонконгският показател Hang Seng отчете спад от 376,98 пункта, или 1,58%, до равнище от 23 475,26 пункта.

Южнокорейският индекс Kospi изтри 2,42% от стойността си, смъквайки се до ниво от 2839,01 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 записа ръст от 0,22% до 7256 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на изказването на ръководителя на американската фармацевтична компания Moderna Стефан Бансел, който посочи, че наличните ваксини срещу коронавирус не могат да осигурят същото ниво на защита срещи омикрон варианта.

Регионалният индекс MSCI, изключващ търговията в Япония, спадна с 0,51%.

На петролните пазари цената на Брент се понижи с 2,11% до 71,89 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха с 2,2% до 68,41 долара за барел.

При валутната търговия доларовият индекс достигна ниво от 95,895 пункта. Японската валута се търгуваше при 113,13 йени за долар, докато австралийският долар се разменяше срещу 0,7121 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още