IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин: Търговската сделка е възможна само с компромиси от страна на САЩ и Китай

Признаците за обръщане на паричната политика на много от големите развити страни стават все по-очевидни, посочва зам.-управителят на Китайската народна банка

10:33 | 24.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай и САЩ трябва да направят компромиси в търговските преговори, заяви китайският заместник-търговски министър Уан Шоууън в понеделник преди дългоочакваните разговори между американския президент Доналд Тръмп и неговия колега от Пекин Си Дзинпин, които ще се проведат по време на срещата на страните от Г-20 по-късно тази седмица в Япония, съобщава Ройтерс.

В рамките на изминалата седмица Китай и САЩ заявиха, че съживяват преговорите преди срещата между двамата държавни лидери. Страните изразиха надежда, че това ще доведе до понижаване на напрежението около търговската война, която продължава да вреди на световната икономика.

Преговорите за постигане на широко споразумение бяха прекратени през май, след като американските власти обвиниха Китай, че се отмята от предварително договорените ангажименти. 

Говорейки по време на брифинг относно срещата на върха на Г-20, Уан сподели, че преговорите между търговските екипи на двете страни вече са в ход, без обаче да дава подробности по случая.

Принципите на Китай са ясни, посочва още министърът – взаимно уважение, равенство и взаимна изгода, като двете държави трябва да се срещнат „по средата“.

„Взаимното уважение означава, че всяка страна трябва да уважава суверенитета на другата“, подчертава Уан.

„Равенството и взаимната изгода означават, че консултациите трябва да се провеждат на равни начала, споразумението да бъде постигнато, така че да е от полза и за двете страни“, добавя още преговарящият министър.

Според него срещането на страните „по средата“ означава, че и САЩ, и Китай трябва да направят компромиси и отстъпки, като това не трябва да бъде едностранно действие.

Уан отказа да отговори на въпроса какви конкретни компромиси може да се очаква да направят двете страни, за да се стигне до споразумение.

Както китайските, така и американските екипи се подготвят за срещата между Доналд Тръмп и Си Дзинпин, съобщи от своя страна китайският асистент към министерството на външните работи Джан Дзюн.

Двете страни са в средата на скъпоструващ спор и налагат все по-сурови мита върху вноса, което засяга търговия за милиарди долари.

Растящи икономически рискове

Според Уан разширяващият се протекционизъм е забавил световната икономика и продължава да бъде сериозна заплаха за нея, докато заместник-управителят на Китайската народна банка Чън Юлу предупреждава, че глобалните икономически и финансови рискове продължават да нарастват значително.

„Признаците за обръщане на паричната политика на много от големите развити страни стават все по-очевидни“, посочва Чън, добавяйки.

През миналата седмица Федералният резерв на САЩ сигнализира, че намаляването на лихвите може да започне още през юли, за да може централната банка да се справи с икономическите рискове, които според анализаторите могат да увеличат натиска върху банковия регулатор на Китай да облекчи политиката в подкрепа на забавящата се икономика.

Друг основен проблем са наказателните санкции, които САЩ наложиха на глобалния лидер в телекомуникационните технологии, китайската Huawei Technologies Co Inc.

Според Уан Си Дзинпин е разговарял по телефона с Тръмп през изминалата седмица, споделяйки, че се надява САЩ да се отнасят справедливо към китайските компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още