IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите на чуждите фирми в Китай се свиват въпреки края на COVID мерките

Докато печалбите в частния сектор запазват низходяща посока, тези при държавните предприятия нарастват с близо 10%

16:52 | 27.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбите на чуждестранните компании в Китай не показват признаци на възстановяване през първите пет месеца на годината, въпреки че властите в страната облекчават мерките срещу разпространението на коронавируса, което позволи на бизнеса отново да възобнови своята дейност, съобщава Bloomberg.

Чуждестранните компании отчитат общо 16,1% спад на печалбата в периода януари-май спрямо същото време на 2021 г., като подобно свиване е отчетено и през първите четири месеца на годината. За сравнение, печалбата на всички индустриални сектори в Китай се увеличава с процент през първите пет месеца. 

Само през май печалбата в различните индустрии се свива с 6,5% спрямо година по-рано, като спадът все пак е ограничен в сравнение с намалението в размер на 8,5% през април, сочат данни на китайското Национално статистическо бюро.

Икономиката на страната, втората по големина в света, постепенно се възстановява от най-сериозните коронавирусни ограничения, налагани през последните месеци.

В същото време изчисления на Bloomberg показват подобрение в активността през юни, въпреки че растежът остава слаб.

„Април и май са може би най-ниската точка“, коментира Лари Ху, ръководител на анализа за китайската икономика в Macquarie Securities. „Ако китайската икономика се възстанови през втората половина на годината, може да има известно подобрение при индустриалните печалби“, смята той.

Джу Хон, анализатор в NHS, заяви, че нарастващите разходи и оперативните трудности са основни причини за продължаващия спад при печалбите през май. Мерките за стабилизиране на индустриалната икономика трябва да се прилагат „внимателно, за да помогнат за облекчаването на трудностите сред бизнеса“, добавя експертът.

Печалбите на частните фирми запазват низходяща посока, като през първите пет месеца на годината те спадат с 2,2%, докато печалбите на държавните предприятия нарастват с 9,8% през този период.

китай1 китай1

Възстановяването на печалбите в частния сектор вероятно ще бъде по-бавно „предвид по-мрачните настроения като цяло и повечето смущения при по-малките фирми заради коронавирусните огнища“, коментира избухването на Covid“, каза Пейциен Лу, старши икономист за Китай в NatWest Group Plc.

През май се наблюдава възстановяване на индустриалното производство с 0,7% след спада от 2,9% през предходния месец.

Цените на производител в същото време се понижиха, тъй като ралито при световни цени на суровините отслабва, ограничавайки печалбите на фирмите нагоре по веригата.

От 41 основни промишлени сектора в Китай 12 отчитат ръст на нетната печалба, която или ускорява своя растеж спрямо предходния месец, или се понижава до по-скромни стойности. В пет сектора спадовете от април се обръщат в печалби през май.

Спадът на нетната печалба за фирмите в Шанхай, наред с бизнеса в провинциите Дзянсу, Дзилин и Ляонин, се свива значително през май спрямо месец по-рано.

китай2 китай2

„По-малкият спад на индустриалните печалби в Китай през май спрямо април отразява понижения натиск върху производителите, след като Шанхай започна да облекчава коронавирусните ограничения. По-нататъшното повторно отваряне трябва да осигури повече подкрепа. Но увеличаването на печалбите може да бъде ограничено от умерената инфлация на цените на производител", изтъква Ерик Джу, икономист от Bloomberg Economics.

Наскоро Пекин пое ангажимент да стимулира икономическия растеж. Миналата седмица президентът на Китай Си Дзинпин потвърди отново целта за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) с около 5,5% за 2022 г., като каза, че правителството ще „засили корекцията на макрополитиката и ще приеме по-ефективни мерки“.

Икономистите обаче очакват постигането на тази цел да бъде значително предизвикателство, като анкетираните от Bloomberg в скорошно проучване експерти очакват ръстът на китайската икономика за годината да бъде малко над 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още