IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауза за протестите в Хонконг

Организаторите на демонстрациите смятат, че недоволството от реакцията към коронавируса ще подхрани протестното движение

10:39 | 09.02.20 г.
<p>
	Медицински работници призовават за затваряне на границата с континенталната част на Китай. <em>Снимка:&nbsp;Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Медицински работници призовават за затваряне на границата с континенталната част на Китай. Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Изтъкнатият активист Вентус Лау тази седмица стоя пред ресторант, раздавайки хирургически маски и призовавайки получателите им да викат продемократични лозунги, включително популярният: “Освободете Хонконг! Революция на нашето време!”.

За Лау, който организира част от най-големите антиправителствени протести в Хонконг, започнали от миналия юни, демонстрациите са “на пауза”, тъй като страховете от новия коронавирус в Китай държи 7,4-те млн. души в града у дома, тъй като се опитват да избягват големите струпвания. Но той твърди, че гневът срещу правителството за начина, по който действа при тази криза с общественото здраве, ще донесе още по-голяма подкрепа за протестното движение, след като уплахата от вируса отшуми, пише Bloomberg.

“Трудно е да отделим протестиращите и епидемията”, коментира Лау, който като други организатори на протестите смята вируса за нов фронт за по-широка битка за демокрация. “Битката срещу вируса ни помогна да видим некомпетентността на правителството и провалите в нашата система”.

Протестите в Хонконг започнаха през юни миналата година, като опозиция на проектозакон, позволяващ екстрадициите към континентален Китай. Още преди появата на коронавируса през последните седмици, икономиката на финансовия център изпадна в рецесия след месеци на сблъсъци, прерастващи в насилие между полицията и протестиращите.

Честотата на по-мащабните протести започна да намалява след убедителната победа на продемократичните сили на изборите през ноември, следвана от китайските новогодишни празници и заплахата от коронавируса. През последните два месеца имаше само две големи демонстрации - в началото на декември и на Нова година, в сравнение с редовните протести в разгара на недоволството.

Изолирани демонстрации се състояха далеч от центъра късно в събота вечер. По думите на властите е използван сълзотворен газ, тъй като протестиращите са събрали различни предмети, за да блокират пътищата в околността. Полицията обяви, че е арестувала 60 души.

По-голямата пауза накара протестиращите да преосмислят тактиките си, за да отговорят на ключовите изисквания, включително за независимо разследване на полицейските злоупотреби и смислени избори. Това излезе на преден план през последните няколко седмици с възхода на продемократичните съюзи, включително такъв на медицинските работници, който призовава градът да затвори границата си с континенталната част.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още