IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадоксът на Пекин: Невероятният успех на държавния капитализъм

Въпреки грандиозния икономически бум през последните десетилетия властта на правителството се базира върху контрол, намеса и цензура

08:11 | 01.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Параноята е медицински термин. В енциклопедията се определя като психично разстройство със заблуди. Всеки, който минава през Пекин в днешно време, няма как да не усети, че цяла една държава или по-точно държавните институции страдат от остра параноя.

Безброй „надзорници" на полувоенното организирано полицейско поделение на Китайската народна република дежурят по станциите на метрото - безупречна униформа, сериозен израз, най-висока концентрация. Всеки пакет, който тези дни се изпраща през куриеритена големите гиганти за електронна търговия Alibaba или JD.com, носи допълнителен стикер. „Вече тестван за безопасност" е изписано с големи букви върху него. Ако искате да пазарувате в луксозния търговски център Oriental Plaza, който се намира само на няколкостотин метра от площад Тянанмън, ще трябва да преминете през бели павилиони с металотърсач и преносими скенери. Врагът дебне отвсякъде.



Дори за гълъбите има забрана да летят. Всички обекти, които „представляват заплаха за безопасността на полетите“ - от балони до дрони, хвърчила и птици, нямат право да се издигат в небето до 1 октомври. Всичко е подозрително - дори гълъбите - глобалният символ на мира.

Китай през септември 2019 г. - Народната република празнува своята 70-годишнина - и изглежда, че най-мощната от всички могъщи сили разполага с предимно едно: страх. Страх от собственото население, който не само от гледна точка на Запада, но и от гледна точка на някои китайци, вече приема параноични черти.

Въпреки грандиозния икономически бум през последните десетилетия властта на правителството се базира върху контрол, намеса и цензура. Пазарната икономика дава невероятни резултати, въпреки че в основата си е просто изиграна - наужким. Защото Комунистическата партия взема решение за всичко и всяка малка подробност – за валутния курс, лихвата или активите на бизнесмените.

Китай е провокация за чистата пазарна икономика. Как държавният капитализъм може да бъде толкова успешен? Независимо дали става дума за пътища, влакове или летища - инфраструктурата на страната е впечатляваща. Повече от 700 милиона души са изведени от бедност от 1978 г. досега.

Има обаче проблеми. Демонстрациите в Хонконг подложиха на изпитание търпението на китайците. Спорът за митата със САЩ пък тежи на икономиката. В момента заради свинската треска цените на месото се изстрелват нагоре, гневът на населението е голям. Китай все още страда от явна регионална пропаст в богатството.

Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
Sans importance
преди 4 години
Цялото население на Европейския съюз през тази година е под 515 милиона. Населението на Китай след опустошенията на 40-те години на миналия век е 550 млн. Първото население има права, заплати, колко да почива, кога и за колко. И ги имаше и през 1950-те. Второто население днес е над 1 милиард 400 милиона и все още до голяма степен безправно. Ако сте математически, а не икономически грамотни, какъв парадокс търсите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
redcretin
преди 4 години
Така ще е докато свършат робите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 12
Вся власть Советам!
преди 4 години
Много се далече от истината. Предполагам и от каквото и да е образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
А бе Митев, не разбра ли, че в живота не може без кризи. Така е в човешкия живот, така е и в обществения. Ако не е твоята грешка, ще е някоя друга грешка. Но ... по-добре да е твоята грешка, отколкото някоя друга. Твоята поне я знаем. Е поне ти я знаеш. Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 20
Иван Митев
преди 4 години
Съществената причина за стопанските проблеми на Китай е, че Китайската централна банка ползва неправилен модел за емитиране на Китайски ренминби юан. Тази банкова грешка създава щети и възнкива стопанска криза.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: Китайската централна банка ползва неправилен модел за емитиране на Китайски ренминби юан е с нарастващи щети и проблеми в Китай.Китай е със съдба на жертва на грешката на Китайската централна банка.2. Устойчивият просперитет на държава е възможен, когато нейната централна банка осъществява правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 12
Вся власть Советам!
преди 4 години
Еднопартийна система с държавна собственост на средствата за производство се нарича социализъм. Еднопартийна система с частна собственост на средствата за производство, работещи съгласувано с държавата се нарича фашизъм. Китайският политико-икономически модел е същият като германския на Хитлер, италиянския на Мусолини, испанския на Франко и португалския на Салазар. Всички те са постигнали бърз икономически напредък. Нито един от тях не оцеля. Вторите преминаха в демократична пазарна икономика по естествен път, след смъртта на диктаторите си. Специфичното за Китай беше регулярната подмяна на държавния ръководител. Преминаването към доживотен такъв рано или късно ще провали системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
Ха така,зареди нова лента и дай още един откос :)И всичко с 2 грама разум трябва да се самосветне.Ако не, то е за космическото гробище на души, отнесени от вихъра (на пропагандата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Добър опит за обяснение. Там има И почти "безплатна работна ръка". Но ако е така, как китайските комунисти са успели да постигнат тази симбиоза и как "безплатната работна ръка, практически робска" е мотивирана да постига върховите технологични резултати в редица области, цитирани в статията? А що се отнася до симбиозата, то изглежда китайците се опитват да използват тази симбиоза така, че да получат превъзходстово и надмощие в нея. Между впрочем, може би това ще стане норма в новия глобален свят. Какво ще да е глобалният свят, ако не вид симбиоза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
Успокойте се, това е поредното азиатско "чудо". Всяка страна си има своята индустриална революция. Тя се състои в превръщането на селяните в граждани. Следващото поколение е вече урбанзирано и отказва да бъхти за жълти стотинки. На Китай тепърва му предстои японизация. PS Бях споменал, но ще се повторя, БВП на Китай не е много по-различен от нашия. По покупателна сила даже ги бием.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
melon
преди 4 години
Това не е патент на Китай... Чичко Луенин го е измислил. -Новая экономическая политика, НЭП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още