IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните азиатски пазари последваха спадовете на Wall Street

Инвеститорите очакват резултатите за първото тримесечие и пълната финансова година на технологичния гигант Alibaba

11:18 | 13.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните азиатски пазари се сринаха в четвъртък следобед (местно време), следвайки спадовете на Wall Street след публикуването на данните за инфлацията, които предизвикаха опасения от повишаване на лихвения процент, съобщи CNBC.

Пазарите в континенталната част на Китай останаха на червена територия - Shanghai composite и Shenzhen component се понижиха с около 1%. Индексът Hang Seng в Хонконг падна с около 1,34% по време на следобедната търговия.

Инвеститорите очакват резултатите за първото тримесечие и пълната финансова година на технологичния гигант Alibaba, които ще бъдат публикувани в четвъртък. Акциите на компанията, листнати в Хонконг, поевтиняха с 1,6% преди излизането на отчета.

В Япония Nikkei 225 изтри 2,49%, докато Topix се понижи с 1,54%. Акциите на Softbank Group поевтиняха с повече от 7%, след като компанията отказа да разшири програмата си за обратно изкупуване, според Ройтерс.

Австралийският ASX 200 отписа 0,88% от стойността си, тъй като основните банкови акции се търгуваха разнопосочно.
В Южна Корея Kospi записа спад от 1,14%.

Пазарите в Индия, Малайзия, Сингапур и Филипините бяха затворени заради празници.

Американските акции се сринаха, след като ключовите данни за инфлацията показаха по-висок от очакваното ценови натиск.

Dow спадна с 681 пункта или с 1,99% надолу, записвайки най-лошата си сесия от януари. Индексът на сините чипове завърши най-лошия си ден от февруари във вторник. S&P 500 загуби 2,1%, което е най-големият му еднодневен спад от февруари, докато технологичният Nasdaq Composite се понижи с 2,6%.

Министерството на труда съобщи, че цените, които американските потребители плащат за стоки и услуги, са се ускорили с най-бързите темпове от 2009 г. насам през миналия месец, като индексът на потребителските цени се е повишил с 4,2% спрямо преди година.

„Пазарната реакция към потребителската инфлация беше бърза. Страхът на пазара на акции е, че Фед ще вдигне агресивно лихвите“, коментира Тапас Стрикланд от National Australia Bank.

„Умерената инфлация и непоколебимият Фед подкрепяха акциите към днешна дата, но ускорената инфлацията и действия от страна на Фед са отрицателни за оценките на пазара“, добави Стрикланд, който е директор по икономика и пазари в банката.

На валутния петрол индексът на щатския долар се повиши до ниво от 90,761 пункта.

Японската йена отслабна, търгувайки се на 109,67 йени за долар, в сравнение с нива от около 108 йени по-рано тази седмица. Австралийският долар също записа спад, разменяйки се за 0,7716 долара от около 0,78 долара, достигнати в предишната сесия.

Цените на петрола се понижиха по време на азиатските часове за търговия. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 1,32% до 65,21 долара за барел, а световният бенчмарк Брент понижи цената си с 1,26% до 68,45 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още