IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрението на законопроекта за сигурността на Хонконг обърка азиатските борси

Законопроектът създава притеснения за бъдещето на модела „една държава, две системи"

12:00 | 29.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха след смесено представяне в петък, след като властите в Китай одобриха закона за националната сигурност на Хонконг, информира CNBC.

В континентален Китай измерителят Shenzhen component нарасна с 0,87% до 10 746,08 пункта, докато Shanghai composite се повиши с 0,22% до 2852,35 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng отписа 0,74%до 22 961,84 пункта, след като акциите на HSBC поевтиняха с 2,97%.ol

Общокитайското събрание на народните представители одобри законопроекта за национална сигурност за Хонконг в четвъртък.  Това насочи вниманието към автономията на града и предизвиква безпокойство за модела „една държава, две системи", установен през 1997 г., когато Великобритания върна управлението на Хонконг на Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще проведе пресконференция за отношенията между САЩ и Китай в петък.

„Напрежението между правителствата на САЩ и Китай по отношение на Закона за сигурност на Хонконг продължава да ескалира“, заяви  Джоузеф Капурсо, икономист от Commonwealth Bank of Australia. „Считаме, че напрежението между тези две правителства по темите Хонконг, търговията, коронавируса и Южнокитайско море няма да избледнеят“, добави той.

Припомняйки, че напрежението между САЩ и Китай „бълбука на заден план от много дълго време“, Джун Бей Лю, портфолио мениджър в Tribeca Investment Partners, заяви, че „не е най-доброто време“ политическото напрежение да нарасне в момент, когато светът вече е заплашен от рецесия.

„Това не е страхотна комбинация и със сигурност ни прави много по-предпазливи“, заяви Лю.

В Япония измерителят Nikkei 225 се понижи с 0,18% до 21 877,89 пункта, след като акциите на производителя на роботи Fanuc поевтиняха с 2,76%. Индексът Topix  отчете спад от 0,87% до 1563,67 пункта.

Продажбите на дребно в Япония са спаднали  с 13,7% на годишна база през април, показват данните, публикувани в петък от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на страната.

В Южна Корея показателят Kospi  приключи се сесията с ръст от 0,05% при 2029,60 пункта. Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с понижение от  1,63% при 5755,70 пункта, след като акциите на големите банки като Commonwealth Bank of Australia и Westpac поевтиняха.

Към 11:15 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,17 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,666 щатски долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Всичко, което обърква плановете на янките, "обърква" целият свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още