IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 337 души са осъдени на доживотен затвор заради опита за преврат в Турция

Осъдените са офицери и пилоти на изтребители, признати са за виновни за "опит за сваляне на конституционния ред", "опит за убийство на президента" и убийства

17:56 | 26.11.20 г.
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив Ройтерс

Турски съд осъди 337 души – офицери и пилоти на реактивни изтребители, на доживотен затвор в четвъртък заради неуспешния опит за преврат през 2016 г., предава EuroNews.

Те бяха признати за виновни за "опит за сваляне на конституционния ред", "опит за убийство на президента" и убийства, според съдебни документи, до които е получила достъп агенция Франс прес.

Близо 500 обвиняеми, включително генерали и пилоти на бойни самолети от авиобазата в покрайнините на столицата Анкара, са подсъдими през последните три години. Те са обвинени в ръководство на преврата и бомбардиране на ключови правителствени сгради, включително част от сградата на парламента.

Още 60 обвиняеми са осъдени за различни други престъпления, а 75-ма са оправдани.

Масовият процес е един от двата основни срещу заподозрени членове на мрежата, водена от духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на неуспешния опит за преврат.

Гюлен, който също е сред подсъдимите, отрича да е участвал в операцията, отнела живота на около 220 души и ранила хиляди. Убити бяха и около 30 от заговорниците.

Процесът, открит на 1 август 2017 г., е част от репресиите след преврата, с които над 77 хил. души бяха вкарани в затвора, а други повече от 130 хил. изгубиха работата си в обществения сектор и армията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още