IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нерешените търговски въпроси между САЩ и Япония

Въпреки че двете страни се доближават до официално търговско споразумение,все още личат бели петна по подготвяния договор

21:35 | 17.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе (вляво) и американският президент Доналд Тръмп.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе (вляво) и американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон и Токио са постигнали, макар и неофициално, търговска сделка, която той и японският премиер Шиндзо Абе се очаква да подпишат в Ню Йорк по-късно този месец. И все пак, според представители на японските власти, съществуват редица нерешени въпроси, по които трябва да се работи, съобщава Ройтерс.

Американските мита върху автомобилите

Тръмп така и не отговори на въпроса дали споразумението с Токио ще предостави на островната страна едно сериозно облекчение: обещанието на САЩ да не налага мита върху вноса на японски автомобили в размер на 25%, които Вашингтон често използва, облягайки се на твърдението, че по този начин защитава националната сигурност. 

Японският външен министър Тошимицу Мотеджи, който ръководи преговорите с Вашингтон и в частност с постоянния американски търговски представител Робърт Лайтайзър, заяви по време на пресконференция, че желае да потвърди отново, по време на последния етап от разговорите, че митата няма да бъдат налагани.

Според представители на японските власти, съгласно споразумението от септември 2018 г., САЩ няма да налагат допълнителни мита върху автомобилите, докато текат търговските преговори.

Японският износ на автомобили представлява около две трети от американския търговски дефицит с Япония и добавените мита ще нанесат удар върху икономиката на островната страна.

Предварителната сделка, обявена на 25 август, включваше намалени американски мита за неопределени промишлени продукти, но Лайтайзър заяви, че тя не включва автомобили.

Говеждо и свинско месо

Очаква се Япония да се съгласи да намали митата върху вноса на говеждо и свинско месо от САЩ до нива, съобразени с условията на „Транстихоокеанското партньорство“, добавят източници, запознати с темата.

Това ще даде възможност на Тръмп да зарадва американските фермери преди президентските избори през следващата година. Земеделските производители бяха в неравностойно положение на пазара на Япония, след като САЩ се оттеглиха от пакта, малко след като Тръмп встъпи в длъжност през 2017 г. Това също ще позволи на Шиндзо Абе да подсили позициите си пред местните производители.

Миналият месец Робърт Лайтайзър заяви, че пшеницата, млечните продукти, виното и етанолът също ще бъдат облагодетелствани от сделката.

Междувременно Вашингтон ще улесни Япония да увеличи износа на говеждо месо от САЩ чрез премахване на съществуващата годишна квота за 200 тона месо с ниски митнически налози, което ще даде на Япония същия статут на търговец на говеждо месо като Австралия, Нова Зеландия и Канада, съобщават японските медии.

Царевица

Обявявайки първоначалното споразумение миналия месец, Тръмп се позова на решението на Япония да натовари предварително планираните покупки на внос на царевица в САЩ, за да се справи с щетите при своята реколта.

Въпреки това, японски служители заявиха, че общият внос на фуражна царевица в страната няма да се увеличи заради. Частните компании имат последната дума за това колко фуражна царевица ще внасят.

Вино и ориз

Япония се съгласи да премахне митата за внос на американско вино за период от пет до седем години, като по този начин потенциално биха намалили цената на американското вино с около 13% за местните дистрибутори.

Въпреки това, количеството американски ориз, на което ще бъде разрешено да влезе в Япония без мита в рамките на двустранната сделка, ще бъде много по-малко от 70-те хиляди метрични тона, приети от „Транстихоокеанското партньорство“, съобщава местният вестник Mainichi.

Валутна девалвация

Японският финансов министър Таро Асо заяви, че валутна разпоредба, насочена към предотвратяване на конкурентна девалвация, няма да бъде включена в окончателната сделка.

Това искане от американските депутати би обвързало способността на Япония да се намесва във валутните пазари, ако йената поскъпне и застраши икономиката, която зависи от износа.

Цифрова търговия

Представителите на американската технологична индустрия очакват споразумението за дигитална търговия с Япония да бъде тясно приведено в съответствие с разпоредбите на новото споразумение между САЩ, Мексико и Канада (USMCA), които следват модела на САЩ за развитието на интернет.

Тези разпоредби имат за цел да гарантират свободния поток на данни през границите без данъчно облагане, да забранят изискванията за локализиране на сървърите на данни и да ограничат възможността на правителствата да изискват от компаниите да разкрият своя първичен код.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още