IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Близкия Изток отново остави азиатските индекси без единна посока

Новината за напредъка в търговските преговори между САЩ и Япония не успя да измести от фокуса на пазарите сериозното покачване на петролните цени

11:11 | 17.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха днешната сесия без единна посока на фона на продължаващата ескалация на напрежението в Близкия Изток, свързано с атаката с дронове срещу съоръжения на държавната саудитска петролна компания Aramco, съобщава CNBC. 

В Япония, местният бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,06 на сто до 22 001,32 пункта.

Акциите на автомобилните концерни Toyota Motor и Honda Motor поевтиняха съответно с 0,53% и 0,33 на сто.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са постигнали неофициална търговска сделка с Япония по отношение на митата и дигиталната търговия.

Южнокорейският индекс Kospi прибави минималните 0,01% към стойността си, като завърши деня на равнище от 2062,33 пункта.

В Австралия измерителят ASX 200 отчете ръст от 0,33% до 6695,30 пункта.

Основният индекс на Шанхайската фондова борса Shanghai composite се понижи с 51,36 пункта, или с 1,69%, до 2979,40 пункта.

азия азия

Хонконгският показател Hang Seng изтри 387,82 пункта, или 1,43%, от стойността си, завършвайки сесията на ниво от 26 736,73 пункта.

Акциите на технологичната компания Alibaba поевтиняха с 1,17 на сто, докато тези на PetroChina и China Petroleum and Chemical Corp. поскъпнаха съответно с 3,92% и 1,78 на сто.

Във фокуса на инвеститорите се озоваха и данните за цените на жилищата в Китай, които нарастват с най-бавния си темп от близо година през август.

Петролът остава тема номер 1 в полезрението на пазарите, след като в събота десет безпилотни летателни апарата удариха съоръжение за преработка на петрол и кладенец на саудитската компания Aramco – най-голямото петролно дружество в света. Това предизвика блокиране на 5,7 млн. барела суров петрол на ден от пазарите. Aramco заяви, че ще успее да възстанови около една трета от своето производство до понеделник, но според световните медии за това ще е необходима поне седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още