IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-старата стоманодобивна компания в Япония ще произвежда „зелена“ стомана

Nippon Steel ще заложи на електрическите дъгови пещи, които отделят много по-малко емисии на въглероден диоксид от стандартните доменни пещи

14:09 | 20.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-старата стоманодобивна компания в Япония се насочва към рециклиране на индустриалния метал, включвайки се по този начин в борбата с изменението на климата, като в същото време се стреми да остане конкурентоспособна на китайските индустриални играчи, съобщава Bloomberg.

Nippon Steel Corp. произвежда стомана от желязо и въглища в доменните си пещи повече от век. Но докато конкуренцията в сектора нараства, нейният президент Ейджи Хашимото призова служителите си да проучат алтернативен процес, при който стоманата се  рециклира от скрап в електрически дъгови пещи. По този начин се съкращават разходите, а компанията може да получи допълнителен тласък за разширяването си в развиващите се азиатски икономики. 

Досега Nippon Steel се дистанцираше досега от електрическите дъгови пещи, отчасти поради технологичните препятствия при производството на стомана от висок клас, въпреки че нейните звена и филиали са използвали технологията. Изчислено е, че електрическите дъгови пещи отделят само една четвърт от количествата въглероден диоксид, генерирани при традиционните пещи, според данни на Tokyo Steel Manufacturing Co, най-големият производител на рециклирана стомана в Япония.

Тъй като стоманодобивните съоръжения на най-големия китайски производител настигат технологично японските и навлизат на ключовите за Nippon Steel пазари в Югоизточна Азия, компанията се стреми да „изчисти“ своята стомана, за да намали разходите и да запази пазарния си дял. Разходите за изграждане на електрическа дъгова пещ се равняват на една двадесета от разходите за доменна пещ, посочва Тацуя Кикава, анализатор в JPMorgan Securities Japan Co.

япония япония

Третият по големина производител на стомана в света също планира да построи електрическа дъгова пещ в Западна Япония за производство на т. нар. електрическа стомана, ключов материал за двигателите на електрическите превозни средства. Това ще бъде първият опит да се направи този сорт стоманена сплав в дъгова пещ.

Глобалните усилия за борба с изменението на климата оказват натиск и върху стоманодобивния сектор. Въпреки че преминаването към електрическа дъгова пещ може да намали емисиите на парникови газове, някои лобисти и инвеститори призовават за производство на зелена стомана без изкопаеми горива чрез разработване на нови технологии като използването на водород.

През тази година Nippon Steel създаде комисия, която да обсъди как и какви стъпки ще предприеме за постигане на нулеви въглеродни емисии. В момента компанията работи по целта си за намаляване на емисиите до 2030 г. и 2050 г. и ще представи своя план до март 2021 г., посочва Хашимото.

Опитът в рециклирането на стомана също ще даде на Nippon Steel повече възможности за експанзия в чужбина, тъй като компанията се стреми да компенсира слабата перспектива на търсенето в Япония, добавя Хашимото.

Капацитетът за производство на стомана в Югоизточна Азия ще се увеличи с 69%, ако всички проекти за изграждане на интегрирани стоманодобивни съоръжения – принадлежащи предимно на китайски компании - се появят на пазара, според оценка на индустриалната група в региона.

По-рано Nippon Steel заяви, че Китай е готов да засили контрола си върху световния пазар на стомана, тъй като икономиката на страната се възстановява по-бързо от пандемията и стоманодобивните съоръжения започват да се фокусират върху висококачествени продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още