IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s: Реформите в Китай ще забавят натрупването на дълг, но няма да го спрат

Заради това е възможно още едно понижение на кредитния рейтинг, ако Пекин не овладее нарастващата задлъжнялост

15:24 | 26.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Структурните реформи в Китай ще забавят натрупването на дълг, но няма да са достатъчни, за го спрат, коментират представители на рейтинговата агенция Moody’s, цитирани от Ройтерс. Заради това е възможно още едно понижение на кредитния рейтинг, ако Пекин не овладее нарастващата задлъжнялост.

Агенцията понижи оценката на суверенния дълг на Китай до А1 по-рано тази седмица. Аргументът е, че силата на втората по големина световна икономика се очаква да се влоши през идната година заради продължаващото трупане на дълг.

Когато Moody’s обяви решението си, агенцията промени и перспективата от „негативна“ на „стабилна“, което означаваше, че не се очакват промени в кредитния рейтинг в близко бъдеще. 

Властите в Китай разкритикуваха понижението на рейтинга и заявиха, че то се основава на неподходяща методология, която преувеличава затрудненията пред икономиката и подценява усилията за реформи.

В отговор на това Мари Дирон, която е високопоставен представител на Moody’s, заяви в петък, че агенцията подкрепя мащабния план за реформи, предприет от китайските власти за овладяване на рисковете от рязко повишение на дълга. Все пак от Moody’s смятат, че реформите може да забавят темпа, с който дългът се покачва, но няма да са достатъчни, за да спрат тази тенденция. „Заради това нивата на задлъжнялост няма да се понижат драматично“, посочва Дирон.

По думите й икономическото възстановяване от края на миналата година се дължи предимно на стимули. Дирон очаква Пекин да продължи да разчита на това, за да достигне целевото ниво на ръста за тази година, което пък ще увеличи задлъжнялостта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още