IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's намали прогнозата си за икономическия растеж на Индия

Според агенцията целевите нива на инфлацията в страната изглеждат постижими

13:17 | 18.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service намали прогнозата си за икономическия ръст на Индия със 7% за настоящата фискална година заради сушата в региона и въпреки промените в политиките, които вероятно ще подкрепят растежа през следващата година, съобщава MarketWatch.

Предишната прогноза на агенцията беше, че икономиката на южноазиатската страна ще нарасне със 7,5% през годината, започнала на 1 април.

Индия отчете валежи с 10% под средните нива от започването на сезона на мусоните през юни до 17 август, сочат официалните данни. По-слабите валежи помрачиха перспективите за земеделското производство, което може да се отрази негативно на доходите в селсксите райони, а оттам - и на потребителското търсене, посочва Moody’s.

За следващата фискална година обаче прогнозите на Moody’s са, че икономиката на Индия ще се разрасне със 7%, тъй като постепенното въвеждане на промени в политиките ще стимулира инвестициите, а ниската инфлация ще повиши реалните доходи и потреблението.

Потребителските цени в Индия са по-слаби от очакваните през последните месеци, което подкрепя оптимизма, че ще отговорят на прогнозите на централната банка за ръст от 6%. Ако това се случи, шансовете намаляването на лихвените проценти от централната банка да подкрепят растежа ще нараснат.

Moody’s заяви в доклада си, че целевите нива на инфлацията, заявени от централния банков орган на Индия, изглеждат постижими, освен ако цените на суровините или инфлацията при хранителни стоки не предизвикат шок в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още