IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъжа ли е „въглищното прочистване“ на Китай?

В момента Китай изгражда с около 50% повече въглищни централи от всички останали страни по света взети заедно

12:00 | 24.11.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въглищата трябва да бъдат загърбени. Мръсни са и дори не са толкова евтини. Въпреки това обаче изглежда, че в момента Пекин увеличава енергията от изкопаемите твърди горива в Китай.

"Докато останалият свят ограничава размера на електроенергията от въглища през последните 18 месеца, Китай добавя достатъчно количество за захранването на 31 милиона домакинства.", пише Хейли Заремба за Oilprice,  цитирайки статия на BBC. 

Това не означава, че благоразположението на Китай към въглищата е нещо ново. От 2006 г. до 2015 г. Пекин разработва строителна програма „една въглищна централа на седмица“. Въпреки това през 2015 г. китайското правителство се опита да забави растежа на въгледобивния сектор, тъй като тази нестабилна инициатива се оказа, че ще има тежки последици, увеличавайки значително замърсяването на въздуха и проблемите с парниковите газове и глобалното затопляне.

Забавянето на програмата обаче се оказа неуспешно.

Толкова неуспешно всъщност, че в крайна сметка Пекин ускори темпа на новите проекти за въглищни съоръжения. Това е така, защото китайските власти „продължават да предоставят на местните управи свободата да издават разрешителни за нови въглищни централи.

В последствие, местните власти дават до пет пъти повече разрешителни за строеж на въглищни централи, спрямо предходните периоди.

Сега Китай продължава да добавя енергия от въглища с такива темпове, че скоро тази индустрия ще разполага с капацитет за производство на въглища, „еквивалентен на целия инсталиран капацитет на Европейския съюз (ЕС).“

Китай изгражда с около 50% повече въглищни централи от всички останали страни по света взети заедно, посочват още от BBC.

Този процес до голяма степен ще компрометира способността на света да изпълни заложените цели за свиване на емисиите на въглероден диоксид, определи от Парижкото споразумение за климата, подписано и от Китай.

Нов доклад на Global Energy Monitor посочва, че втората по големина икономика в света е „на път да ограничи до 1100 гигавата инсталирания капацитет на въглищни мощности до 2020 г“.

Въпреки това въглищната индустрия предлага разширяване на капацитета от 1200 до 1400 гигавата до 2035 г., сочи още докладът. Ако това бъде прието, Китай ще надхвърли трикратно ограничението за въглищни мощности в глобален мащаб, определено от Парижкото споразумение.

Това е парадоксален проблем на фона на рекордните разходи, които Китай осъществява по отношение на развитието на възобновяемата енергия. Ефектът от проектите за чиста енергия ще бъде убит от огромните количества емисии, които страната ще генерира чрез производството на електроенергия от въглища.

Въглищата си остават силно замърсяващ енергиен фактор и тяхното изгаряне продължава да бъде основен проблем не само за Китай, но и за целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Аз нямам идея дали е само пропаганда или има нещо вярно в цялата работа. Със сигурност смятам обаче, че политиците много силно обгръщат идята по две причини - да се харесат на все повечето хора, които са убедени, че идеята е ОК, 2 - да се стимулират огромни харчове за нещо, за да върви икономиката.От друга страна съм абсолютно убеден в следното по отношение на еко-лудостта - в градовете въздуха е адски мръсен. Това се отразява много лошо на здравето на всички хора и за това трябва да се вземат много силни мерки. От тази гледна точка съм напълно ЗА всякакви зелени инициативи - като почнеш от еко стандарти за колите, по-екологичен и нов градски транспорт, бус ленти, зелени и сини зони, паркинги край метро линиите, тортинетки, подмяна на печките, стимулиране на изолация на жилищата, повече миене на улиците, следене на параметрите на въздуха и т.н. Разбира се, не всички градове са в такова положение, така че съм ЗА само за тези, които имат проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Лошо... и клетата Грета не може да помогне там. На чайниците номерата със затоплиската пропаганда не минават. Х
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
вярно ... бая кинти падат от там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Мето
преди 4 години
Ами майтап работа е защото "климатичен проблем" не съществува и всички управляващи много добре го знаят. Цялата работа е пропаганда за да се зароби тотално и окончателно простолюдието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Е, какви са тези договори и споразумения, които посдписват като няма никакви наказателни клаузи за тези, които не ги спазват. САЩ напускат, Китай подписали, пък вместо да намаляват, те замърсяват още много повече?Ако няма никакви последствия, всичко е майтап работа. Безумно е да се говори толкова за тези проблеми, ако основата на това са споразумения майтап работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още