IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон има интерес към Транстихоокеанското партньорство

Великобритания може да се присъедини към споразумението след излизането си от ЕС, за да стимулира износа

12:19 | 03.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания има интерес да се присъедини към търговското споразумение за Транстихоокеанско партньорство (Trans-Pacific Partnership - TPP), след като напусне Европейския съюз (ЕС). Това съобщава вестник Financial Times, цитиран от Ройтерс.

Според изданието властите в Лондон са започнали неофициално обсъждане на евентуалното присъединяване към договора, за да стимулират по този начин износа след прекратяване на отношенията с блока.

Въпреки че САЩ се оттеглиха от преговорите преди близо година, други страни от ТРР се ангажираха с тяхното продължаване. 

До момента споразумението за свободна търговия включва страните от Азиатско-тихоокеанския регион, Канада и Мексико. Според британския държавен министър по търговските въпроси Грег Хандс не съществуват географски пречки, които да попречат на присъединяването на Великобритания.

„При тези многостранни отношения не би трябвало да има географски ограничения“, коментира той пред Financial Times.

Според европейското законодателство Великобритания няма право да сключва нови търговски споразумения преди окончателно да излезе от ЕС през март 2019 г. Според източник на вестника от страна по ТРР все още е „прекалено рано“ да се обсъжда евентуалното присъединяване на Лондон преди първо да бъде осъществен Brexit.

В края на миналата година Великобритания получи одобрението на страните членки от ЕС за преминаване към втория етап от преговорите за излизане от общността – тези за търговските отношения на Острова със Съюза. Това стана възможно, след като европейските лидери потвърдиха, че е постигнат задоволителен напредък по трите основни теми от първата част на диалога им – за правата на европейските граждани, ирландската граница и финансовите задължения на Лондон към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още