IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът успя да свие въглеродните емисии в Китай с около 100 млн. тона

Потреблението на въглища за генериране на енергия спада до 4-годишно дъно

18:34 | 19.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color:#000000;"><em>Снимка:&nbsp;</em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">EPA/ALI ALI</em></span></p>

Снимка: EPA/ALI ALI

Една от най-смъртоносните епидемии от десетилетия успя да потисне потреблението на енергия и индустриалното производство в Китай, съкращавайки по този начин количеството емисии на въглероден диоксид с около 100 млн. тона, колкото отделя икономиката на Чили за една година, съобщава Bloomberg. 

Нов анализ, изготвен от неправителствената организация Carbon Brief, разкрива, че растящото влияние на коронавируса върху транспорта, производството и работните дни не позволява на Китай да се върне към обичайните си обороти от преди новогодишните празници, които тази година започнаха на 25 януари.

Проучването разглежда нивото на въглеродните емисии през двуседмичния празничен период, като го сравнява със същия период за последните пет години. През 2019 г. Китай е отделил 400 млн. тона въглероден диоксид, като тази година цифрата се очаква да е близо до 300 млн. тона.

Консумацията на въглища също не се е възстановила след празниците. Месец преди Китайската Нова година изгарянето на изкопаеми твърди горива се придържа към нормите от предходните години. След това използването на въглища спада до четиригодишно дъно, сочи анализът.

Въпреки че картините на празни градски центрове и обществен транспорт може да изглеждат като доказателство за големия спад на емисиите, факт е, че потреблението на енергия в Китай е доминирано от промишлеността. Намаляването на емисиите е най-вече резултат от по-слабото производство на петролните рафинерии и пониженото използване на въглища за производство на електроенергия и на стомана, тъй като китайската индустрия се опитва да контролира епидемията. Случаите с фатален край вследствие на заразяване с коронавирус в Китай достигнаха 2000 души на 18 февруари.

Вече са потвърдени 72 366 случаи на заразени с вируса в континентален Китай към 17 февруари, посочват от Националната здравна комисия.

Ако тази тенденция по отношение на спада при икономическата активност на страната се задържи, общото количество на емисии за годината ще се понижи с 1%. Но Китай разполага с достатъчно резервен капацитет както при производството на електроенергия, така и в промишлеността, за да увеличи производителността си, след като епидемията бъде овладяна.

Пакетът от стимули, подготвен от Пекин, все пак би стимулирал икономическата активност на страната дори и на фона на епидемията, смятат от BloombergNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още