IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът удря и глобалните пазари за възобновяема енергия

Сривовете в производството в Китай заплашват да забавят инсталирането на нови соларни и вятърни мощности в Азия и по света и да нарушат сериозно веригите на доставка

18:10 | 20.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки че анализаторите и международните агенции вече оценяват спада вследствие на избухването на коронавируса по отношение на глобалното търсене на петрол, щетите за енергийната индустрия се разпростират далеч отвъд течните изкопаеми горива. Обещаващите бързоразвиващи се технологии и сектори за зелена енергия също страдат от епидемията, защото тя нарушава индустриалната дейност в Китай и производството на важни компоненти за инсталирането на фотоволтаици, вятърни турбини и акумулаторни батерии, пише Цветана Параскова за Oilprice. 

Както спадът на търсенето на петрол в Китай се отразява на световния пазар, забавянето на производството на компоненти за възобновяеми източници отново в азиатската свръхикономика има вълнообразен ефект върху глобалните вериги на доставка на основните индустрии за възобновяема енергия.

Настоящата ситуация подчертава голямото значение, което има Китай за световните енергийни пазари през последните две десетилетия след избухването на ТОРС - от петрол до акумулаторни батерии, всички енергийни сектори страдат, когато китайското производство и търсене „натисне спирачките“.

В соларната промишленост спирането на фабричната дейност и прекъсването на производството в Китай забавят износа на соларни панели и други компоненти, нарушавайки веригите на доставка на слънчевата енергетика и засягат много от соларните проекти в Азия и Австралия. Прекъсването на веригите на доставка на слънчева енергия може да струва 2,24 млрд. долара за проектите в цяла Индия, която разчита на Китай за 80 на сто от използваните от нея соларни модули, заявиха по-рано тази седмица представители на компанията CRISIL Ratings.

Общо 3 гигавата (GW) соларни проекти в Индия рискуват да се забавят и да натрупат допълнителни разходи, включително санкции за пропуснати срокове за търговска експлоатация, отбелязва CRISIL.

 „Ако прекъсването на производството в Китай продължи повече от един месец, фабриките в Югоизточна Азия и САЩ ще се сблъскат с недостиг на доставки, което ще намали продукцията им“, предупреждават от Wood Mackenzie.

Коронавирусът не е пощадил и ветроенергийната индустрия.

Сривовете в производството, свързани с епидемията, ще намалят инсталирането на нови вятърни електроцентрали в Китай с между 10% и 50% през тази година, в зависимост от това колко бързо производството ще може да се върне към нормалното си състояние, добавят от Wood Mackenzie, отбелязвайки, че прогнозите им от преди избухването на вируса са били за общо 28 гигавата инсталирана вятърна мощност през 2020 г.

Извън Китай пазарът с най-голяма експозиция - и следователно с най-висок риск – е този в САЩ. Вятърната промишленост на САЩ внася компоненти от Китай и бърза да инсталира предвидените вятърни проекти до края на 2020 г., за да запази федералните субсидии.

Не на последно място, избухването на коронавируса внася известен смут и при производството на батерии в Китай, като прекъсването вече се отразява на производството и веригите на доставка.

Wood Mackenzie очаква продукцията на китайски батерии да се свие с 10%, или с 26 GWh, през тази година, като са възможни допълнителни закъснения и прекъсвания на производството, ако фабричните забавяния и ограниченията за пътуване се задържат. Очакваните 26 GWh загубена продукция представляват 7% от световния производствен капацитет на този продукт.

Но независимо от степента на въздействието, производството на Китай и търсенето на енергия в Китай са нараснали толкова много през последното десетилетие, че всяко голямо смущение там изпраща ударни вълни към глобалните енергийни пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха.... Страхотна икономика устроихте, нема що - китайците ако пр ъднат, светът се н асира...! Така като гледам, до неколко години и производството на деца за целия свят ше бъде съсредоточено у Китай... :lol:Лаком г ъз кръв с ере... Некой ден целата китайска евтиния ше ви излезе златна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още