IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските пазари завършиха сесията с ръстове въпреки по-слабите данни за БВП

По-мрачно обаче бе настроението на останалите азиатски пазари по време на сесията в понеделник

10:58 | 15.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в азиатско-тихоокеанския регион приключиха първата сесия от седмицата без единна посока на фона на слабите икономически данни от Китай, съобщава CNBC. Въпреки данните за брутния вътрешен продукт на най-голямата азиатска икономика пазарите в страната успяха да обърнат тренда и завършиха сесията с ръстове.

По-рано днес стана ясно, че икономическият растеж на Поднебесната империя се забавя до 6,2% през второто тримесечие на годината заради продължаващото напрежение, създадено от търговската война със САЩ. По този начин Китай регистрира най-бавния си темп на растеж от 1992 г., когато местните служби започват да събират тримесечни данни за икономиката. 

През юни растежът на фабричното производство и продажбите на дребно надминаха очакванията, докато инвестициите през първата половина на годината дадоха нови доказателства, че стимулиращите мерки за ограничаване на забавянето се пренасят и през другите месеци.

Външната търговия спадна с 2% от началото на годината и с около 4% през юни. Също така и промишленото производство се развива слабо в продължение на два последователни месеца.

На фона на тези данни континенталният измерител на Шанхайската фондова борса Shanghai composite напредна с 0,36% до 2941,14 пункта. Ръст от 1% и повече имаше и при индексите Shenzhen component и Shenzhen composite.

Книжата на Alibaba Group и Baidu поскъпнаха съответно с 1,51% и 0,13 на сто. Тези на China Petroleum % Chemical Corporation поевтиняха с 0,21%.

Хонконгският показател Hang Seng отчете ръст от 59,04 пункта, или 0,21%, до 28 530,66 пункта. Първичното публично предлагане на Budweiser в Хонконг, което се очакваше да се превърне в най-голямото листване за годината, беше отменено от компанията-майка Anheuser-Busch InBev.

Бенчмаркът на борсата в Сеул Kospi изтри 0,20% от стойността си, като завърши деня на ниво от 2082,48 пункта.

Акциите на LG Displays и SK Telecom поскъпнаха с по 0,70 на сто, докато тези на Posco завършиха сесията без промяна в стойността си.

Австралийският индекс ASX 200 се понижи с 43,50 пункта, или с 0,65 на сто, до 6653 пункта.

Акциите на компанията за управление на благосъстоянието AMP поевтиняха с 15,81%, след като дружеството обяви, че е „малко вероятно да продължи“ с продажбата на своя застрахователен бизнес и този за защита на състоянието.

Борсата в Токио е затворена заради национален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още