IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските индекси се сринаха заради напрежението със САЩ

Акциите на Sony поскъпнаха с 9,89%, след като компанията обратно изкупуване на акции на 1,83 млрд. долара и ново партньорство с Microsoft

11:30 | 17.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на територията на Китай се сринаха в петък на фона на продължаващото напрежение между Пекин и Вашингтон, съобщава CNBC.

Индексът Shanghai composite изтри 2,48% от стойността си до 2882,30 пункта, а Shenzhen component приключи деня със спад от 3,15% до 9000,19 пункта. Shenzhen composite отписа 3,25%.

На борсата в Хонконг показателят Hang Seng се понижи с над 1% в последната сесия за седмицата.
Инвеститорите вече бяха оценили, че двете най-големи икономики в света ще сключат търговско споразумение, когато бяха изненадани от решението на САЩ да увеличат митата върху китайския внос на стойност 200 млрд. долара. Китай отвърна с по-високи мира на стойност 60 млрд. долара.

„Ще бъде все по-трудно и за САЩ и Китай да намерят компромис, който да е добър и за двете страни“, коментира Корин Пънг от AIA Investment Management. Според него вероятно в края на тази година ще бъде сключена сделка, която обаче може да се окаже „козметична“ и налагаща ограничения.

Президентът на СЩА Доналд Тръмп влоши ситуацията, като обяви в сряда  национална икономическа извънредна ситуация, която дава право на правителството да забрани технологията и услугите, считани за "неприемливи рискове", включително от кибер шпионаж и саботаж.Така на китайската Huawei Technologies беше забранено да купува ключови американски технологии без специално одобрение и нейното оборудване бе забранено да се ползва за телекомуникационните мрежи в САЩ заради опасения за националната сигурност.

„Ако в крайна сметка това бъде осъществено на практика, ще се стигне до рязко влошаване на отношенията между САЩ и Китай и сериозно ще се забави навлизането на 5G мрежи по целия свят“, смятат икономистите от сингапурската DBS Group Research.

Представянето на останалите азиатски пазари беше смесено.

Бенчмаркът на сините чипове в Токио Nikkei 225 се повиши с 0,89% до 21250,09 пункта, докато индексът Topix се придвижи във възходяща посока с 1,09% благодарение на доброто представяне на повечето сектори. Акциите на Sony поскъпнаха с 9,89%, след като компанията обратно изкупуване на акции на 1,83 млрд. долара и ново партньорство с Microsoft.

В Южна Корея измерителят Kospi се понижи с 0,58%, докато австралийският ASX 200 напредна с 0,59%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още