IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските индекси се понижиха заради опасения относно финансовите стимули

Японският показател Nikkei 225 напредна с над 100 пункта, след като ЯЦБ обеща да не повишава лихвените проценти

11:30 | 25.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в Китай приключиха днешната сесия на червена територия, след като добрите отчети за тримесечието събудиха тревога в инвеститорите, че Пекин може да преразгледа своята политика за стимулиране на икономиката, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на Шанхайската фондова борса Shanghai composite се радели със 77,79 пункта, или 2,43%, като се смъкна до равнище от 3123,83 пункта.

Показателят на Хонконгската борса Hang Seng се понижи с 241,57 пункта, или 0,81%, до 29 564,26 пункта.

Много от инвеститорите се страхуват, че китайските власти могат да прекратят финансовите стимули, които осигуриха за местния бизнес с идеята да възвърнат добрия ръст на икономиката.

„Хората са притеснени от факта, че пазарите са се възстановили прекалено бързо, но смятам, че голяма роля тук играе сериозният спад на същите тези пазари през изминалата година“, посочва Кевин Люн, изпълнителен директор на отдел „Инвестиционна стратегия и управление на богатството“ в Haitong International Securities.

Акциите на Tencent, които се търгуват в Хонконг, отчетоха спад в стойността от над 2%.

В Япония показателят на Токийската борса Nikkei 225 прибави 107,58 пункта, или 0,48%, към стойността си, като завърши деня на ниво от 22 307,58 пункта.

Financial Times съобщи, че Японската централна банка обеща да не повишава лихвените проценти преди пролетта на 2020 г.

За първи път централната банка на Япония поставя крайна дата за „удължения период“, по време на който възнамерява да поддържа ниски лихвените нива, прилагайки парична политика, използвана първоначално от Федералния резерв на САЩ през 2011 г.

азия азия

Конкретната дата дава на пазарите по-голяма сигурност, въпреки че почти никой не очакваше повишение на лихвения процент през следващата година. Не се очаква и съществена промяна в икономиката.

В Южна Корея индексът Kospi отчете спад от 0,48 на сто до 2190,50 пункта, след като стана ясно, че икономиката на страната се свива през първото тримесечие, отчитайки най-слабото си представяне от времето на последната финансова криза.

Акциите на производителя на чипове SK Hynix поскъпнаха с 2,17 на сто, след като компанията заяви, че очаква търсенето на чипове с памет да се възстанови по-късно през годината.

Книжата на LG Electronics също поскъпнаха с 4,48%, стимулирани от новината, че компанията възнамерява да премести производството на своите мобилни телефона от Южна Корея във Виетнам.

Австралийските борси са затворени днес заради празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още