IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика не дава признаци за възстановяване и през ноември

Ранните индикатори сочат продължаващо отслабване, прогнозират от Bloomberg

15:01 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската икономика забавя ръста си за шести пореден месец през ноември, като продължаващата търговска война със САЩ все още оказва ефект върху прогнозите за растеж на страната.

Такива поне са сигналите от измерителя на Bloomberg Economics, който обобщава най-ранните възможни индикатори за състоянието на бизнеса и настроенията на пазарите. Според данните скорошните действия на правителството в Пекин за подпомагане на домакинствата и частните компании не са достатъчни да окажат незабавен стимулиращ ефект върху икономиката.

„Ранните индикатори сочат към продължаващо отслабване на китайската икономика“, заяви главният икономист на Bloomberg за Азия Чан Шу. „Икономиките на основните китайски търговски партньори продължават да се забавят. Отслабването на пазара на ценни книжа не само ще се отрази върху настроенията, но също така ще ограничи ликвидността на фирмите“, посочи той.

Търговската война продължава да създава несигурност за Китай и въпреки предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин тази седмица налице са малко признаци за подобряване на ситуацията.

Първите официални данни за китайската икономика за този месец – индексите на мениджърите по поръчките в производствения и непроизводствения сектор ще бъдат публикувани в петък.

Очакванията са измерителят за производството да остане без промяна, след като достигна най-ниското си ниво от две години насам през октомври. Индикаторът за непроизводствения сектор, където влизат строителството и услугите, се очаква да се понижи.

Помрачените прогнози стават ясни въпреки неочакваното ускоряване на ръста при износа през октомври, което се дължи на това, че производителите се опитват да откарат в САЩ колкото се може повече продукция преди планираното увеличаване на митата върху китайския внос от началото на следващата година.

Данните от основните търговски партньори на Китай предполагат, че попътният икономически вятър, идващ от чужбина, отслабва заедно с местното търсене. Средната стойност на предварителните данни за индекса PMI на мениджърите по поръчките в страни, сред които САЩ, ЕС и Япония, бележи спад седми пореден месец през ноември, въпреки че остава над границата, която сочи разширяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още