IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска агенция сложи рейтинга на САЩ в списъка за преразглеждане към понижение

Основен мотив за рейтинговото действие е липсата на дългосрочен политически консенсус за преодоляване на проблемите с растящия дълг на страната

15:48 | 26.12.12 г.
Китайска агенция сложи рейтинга на САЩ в списъка за преразглеждане към понижение

Китайската рейтингова агенция Dagong Global Credit Rating Co. постави дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ в списъка за преразглеждане в посока на понижение и подчерта липсата на политически консенсус за справяне с дълговите проблеми в страната в дългосрочен план, съобщи MarketWatch.

От Dagong обявиха, че „всяка политическа партия настоява върху предложение, което е в полза на собствените ѝ интереси“. „Поради тази причина е трудно да бъде постигнат дългосрочен консенсус за окончателно разрешаване на проблемите с дълга, което води до нарастващо влошаване на финансовото състояние на правителството“, добавят от китайската агенция.

Според нейните анализатори до края на 2012 г. неразплатените федерални задължения в САЩ ще нараснат до 105% от брутния вътрешен продукт на страната и до 609% от фискалните приходи.

Dagong предупреди, че „платежоспособността на федералното правителство е в тенденция към понижение“, както и че 2013 г. може да се окаже трудна, ако не се намери решение за избягване на „фискалната пропаст“ - едновременно влизане в сила на съкращения на разходите във федералния бюджет и изтичане на срока на действие на данъчни облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши.

„Икономиката на САЩ вероятно ще изпадне в рецесия през 2013 г. и ще остане слаба в дългосрочен план, което допълнително ще отслаби материалната база на правителството за изплащане на дълга“, изтъкват от агенцията.

През август 2011 г. тя понижи дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ до А от А+, поставяйки негативна перспектива пред него, с обосновка, че ръстът на американския дълг продължава да изпреварва ръста на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още