IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай въвежда нов индекс за кредитите

Това е поредната стъпка на правителството към премахването на държавния контрол

18:25 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай въвежда нова основна лихва по кредитите като стъпка към даване на възможност на борсите да определят цените на капитали и да намалят отклоненията, които доведоха до прекомерни инвестиции и пренаситеност във втората по големина икономика, съобщава CNBC.

„Основният кредитен индекс“ ще направлява търговските банкери, когато определят лихвените проценти по заеми на своите лоялни клиенти, каза Централната банка на страната. Новият индекс се използва от 9 търговски банки, включително и четирите най-големи китайски банки, а в петък за пръв път му беше определена стойност от 5,71%.

Китай постепенно се отдалечава от контрол над индексите в полза на система, основаваща се на пазара, а през юли преустанови държавната намеса в лихвените проценти по заеми на банките. Все пак държавата поддържа таван на процентите по депозити, чието премахване е крайъгълният камък за допускането на пазарните сили да ръководят икономиката и по този начин да се увеличи конкуренцията в банковия сектор, който е доминиран от големи държавни институции.

Реформата на индексите е част от политиката на новата власт в Китай, която обещава да пренасочи икономиката към по-уравновесен модел, подчинен на повече консумация, услуги и иновации.

След като централната банка предизвика свиване на капитала през юни и остави средствата да се влеят отново във финансовата система през следващите месеци, тя позволи на парите да текат в продължение на 2 последователни седмици, вдигайки индексите до най-високите им стойности след юнското свиване.

Китай започна системата SHIBOR през 2007 г., по подобие на английската LIBOR, надявайки се да я развие до система на стандартни индекси, въпреки че притесненията от влиянието на големите банки забави развитието на пазара. Но досега Китай нямаше стандарт за заеми, основан на пазарните принципи.

Дълго време икономистите виждаха китайската финансова система, където доминиращите държавни банки се възползваха от контрола си, за да си осигуряват евтини средства и да ги вливат в големи държавни предприятия, като един от един от ключовите фактори зад несъответствията, които се натрупаха през трите десетилетия на главоломен растеж.

Индексът ще бъде обявяван всеки работен ден от китайската борса и ще допълва съществуващия Shanghai Interbank Offered Rate (SHIBOR).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още