IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вижда „съществени подобрения“ във взаимоотношенията с Русия

Налагането на американски мита върху вноса на китайски стоки принуждава Пекин да търси други пазари за развитие на своята търговия и бизнес

15:48 | 11.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Налагането на американски мита върху редица китайски стоки е довело до „съществени подобрения“ в отношенията между Китай и Русия, заяви бившият гуверньор на Народната китайска банка Джоу Сяочуан, цитиран от CNBC.

„От икономическа гледна точка бихме искали да имаме едни нормални взаимоотношения със САЩ", сподели Сяочуан по време на Източния икономически форум във Владивосток.

Масивният пакет от американски мита върху китайски стоки по инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп е принудил Китай да погледне към други пазари, които да дивесифицират търговските и бизнес взаимоотношения на Китай.

„В тази връзка партньорството между Китай и Русия, както и между Китай и страните от Европейския съюз (ЕС), търпи значително подобрение“, добави Сяочуан.

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Русия, за да вземе участие в икономическия форум, поканен от своя руски колега.

Двамата лидери ще се срещната за трети път тази година, с което ще засилят дипломатическата връзка между двете държави.

Сближаването на бизнеса и затвърждаването на политическите връзки между Китай и Русия се случват във време, в което САЩ налагат мита върху вносни китайски стоки и санкции върху Москва, свързани с разследването за евентуалната намеса на руски хакери по време на президентските избори в САЩ от 2016 г.

Китай отговори на американските мита с реципрочни мерки, с което рязко влоши своите търговски връзки с Вашингтон.

Коментирайки важността на бизнес взаимоотношенията между Китай и Русия, Джоу Сяочуан изтъкна историческата значимост на този факт.

„Китай и Русия винаги са поддържали добри взаимоотношения, защото все пак сме съседи. Китай внася огромно количество петрол и газ от Русия, така че икономическите връзки са изключително важни и за двете страни“, допълни той.

По-рано във вторник беше обявено, че група руски и китайски компании предвижда 73 съвместни инвестиционни проекти на обща стойност от над 100 млрд. долара.

Сътрудничеството между Китай и Русия е от особено значение за глобалното икономическо развитие на двете държави и подчертава техния стремеж към икономическа стабилност на фона на американските санкции и налаганите от Вашингтон мита върху вноса на китайски стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още