IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вдигна квотите за износ на редкоземни минерали, но не съвсем

26 компании ще получат двойно повече доставки през второто полугодие, но лимитът за износ за цялата година е намален с около 7 на сто

18:22 | 15.07.11 г.
Китай вдигна квотите за износ на редкоземни минерали, но не съвсем

Китай, най-големият доставчик на редкоземни минерали в света, почти удвои експортните си квоти за някои фирми за второто полугодие в сравнение с миналата година, пише Bloomberg. За цялата 2011 година обаче лимитът за износ е по-малък в сравнение с 2010 г.

Решението на Пекин идва около две седмици след като Световната търговска организация (СТО) разкритикува Пекин за наложените лимити. Организацията тогава обяви квотите за незаконни и предупреди страната, че нарушава правилата на глобалната търговия.

Китай вдигна квотите за 26 компании до 15 738 метрични тона, докато миналата година по същото време износът беше определен на 7 976 метрични тона.

Анализатори обаче отбелязват, че ако се вземат предвид данните за годишните лимити, оказва се, че Китай е свил квотите с около 7 на сто. Това предизвика реакция и в Брюксел, като в изявление европейските власти отново призоваха страната да увеличи износа на редките минерали.

Китай добива около 90% от редкоземните материали, които се използват в различни индустрии от водещи компании. През 2009 г. обаче страната сви значително производството и износа, което принуди бизнесът да потърси други източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още