IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай спира да строи въглищни централи в чужбина

Страната ще засили подкрепата за развиващи се страни в разработването на зелена и нисковъглеродна енергия, обеща президентът Си Дзинпин

23:42 | 22.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Китайският лидер Си Дзинпин заяви, че Китай няма да прави нови проекти за въглищни електроцентрали в чужбина. Той използва обръщението си пред Общото събрание на ООН, за да повтори ангажиментите си за справяне с климатичните промени.

Си не даде подробности, но в зависимост от това как се приложи политиката, ходът може значително да ограничи финансирането за въглищни централи в развиващите се страни.

Китай е подложен на силен дипломатически натиск да прекрати финансирането си на въглищни електроцентрали в чужбина, защото това може да улесни света в изпълнението на целите от Парижкото климатично споразумение за намаляване на въглеродните емисии.

Съобщението на Си следва сходни ходове от Южна Корея и Япония по-рано тази година, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери призоваха Китай да последва примера на другите азиатски страни.

„Китай ще засили подкрепата за други развиващи се страни в разработването на зелена и нисковъглеродна енергия и няма да работи по нови проекти за въглищни електроцентрали в чужбина“, каза Си в предварително записано видео обръщение към ежегодното общо събрание на ООН, в което подчерта мирните намерения на Китай в международните отношения.

Кери побърза да изрази задоволство от съобщението на Си и го нарече „голям принос“ и добро начало на необходимите усилия за постигане на напредък  на климатичната конференция на ООН от 31 октомври до 12 ноември в Глазгоу, Шотландия.

Си говори, след като американският президент Джо Байдън направи първото си обръщение към ООН. Той очерта нова ера на ожесточена конкуренция без нова Студена война въпреки възхода на Китай.

В умерена реч Си не спомена директно често горчивото съперничество на Китай със САЩ, при което администрацията на Байдън превърна политиките за смекчаване на климатичните промени в основен приоритет и поиска сътрудничество с Пекин.

Си повтори обещания от миналата година, че Китай ще постигне връхна точка във въглеродните емисии до 2030 г. и въглеродна неутралност до 2060 г.

Няколко часа по-рано, без да споменава конкретно Китай, Байдън заяви, че демокрацията няма да бъде победена от авторитаризма. „Бъдещето ще принадлежи на тези, които дадат на народа си възможност да диша спокойно, а не на тези, които опитват да задушат народа си с желязна ръка“, каза американският президент.

„Всички ние трябва да изобличаваме и осъждаме атакуването и потисничеството на расови, етнически и религиозни малцинства, независимо дали това се случва н Синдзян, в Северна Етиопия или в други части на света“, каза Байдън, имайки предвид западната китайска област, където властите създават мрежа от лагери за уйгурите и други мюсюлмански малцинства. Китай отрича твърденията за злоупотреби в Синдзян.

Си каза от своя страни, че трябва „да се отхвърли практиката за създаване на малки кръгове или игри с нулева сума“, вероятно имайки предвид Четиристранния диалог по въпросите на сигурността, включващ Австралия, Индия, Япония и САЩ и смятан за начин за предотвратяване на китайския възход. Форумът трябва да проведе среща на лидерско ниво във Вашингтон в петък.

„Военната намеса отвън и т. нар. демократична трансформация само вреди“, заяви Си в явна заигравка със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още