IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се готви да залее газовия пазар с LNG

Европейският природен газ поевтинява на фона на очакванията

21:50 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският природен газ поевтинява на фона на очакванията за заливане на пазара с китайско втечнено гориво.

По-рано през деня бенчмарковите фючърси поевтиняха с до 9%, проследявайки по-ниските цени в Азия. По-рано през деня стана ясно, че търговското подразделение на Sinopec предлага до 45 товарни единици втечнен природен газ (LNG) за продажба на спот пазара тази година, съобщават запознати трейдъри.

Това е сигнал, че Китай е добре запасен и повече газ може да се насочи към зажадняла за енергийни източници Европа, което на свой ред ще помогне за облекчаване на натиска върху цените от занижения инвентар на Стария континент.

Увеличаването на новите LNG доставки, както и прогнозите за меко време и възстановените доставки от Норвегия носят известно облекчение на европейските потребители от цените на газа, които се увеличиха повече от три пъти през миналата година.

„Настроенията на газовия пазар са предпазливо мечи тази седмица, тласкани от по-слабото търсене в Азия и силния внос на LNG в Европа“, посочват от Rystad Energy. „Въпреки че САЩ взима предвид възможни спирания (на производството), свързани с времето, през идните дни“, отбелязват още анализаторите.

Цените на газа в Европа и Азия „най-вероятно вече са достигнали своя пик тази зима“, казват анализатори на Citigroup Inc. В доклад по-рано през седмицата. Това поне ще е така освен ако силна студена вълна не връхлети континента през идните два месеца или не ескалира значително геополитическото напрежение с Русия.

Напрежението около Украйна и газопровода „Северен поток 2“ остават в полезрението на трейдърите. Германия заяви по-рано, че проектът ще бъде използван като средство за ответни мерки, ако Русия използва енергийните доставки като оръжие.

В същото време допълнителни до 30 млрд. куб. м природен газ от Русия може да бъдат налични за Европа тази година, посочват от Rystad Energy. Въпреки това има риск „почти нищо от това да не се яви“, ако геополитическото напрежение ескалира твърде бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още