IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се ангажира да купува повече американски стоки

Вашингтон и Пекин с мерки за намаляване на дефицита на САЩ в двустранната търговия

10:09 | 20.05.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и Китай се споразумяха да предприемат мерки за намаляване на дефицита на САЩ в търговията с Китай, предаде Ройтерс.

Според разпространено днес изявление на двете страни Пекин се е ангажирал да купува повече американски стоки, в частност земеделски и енергийни продукти.

"Има консенсус по вземането на ефективни мерки за значителното намаляване на търговския дефицит на Съединените щати в стокооборота с Китай", се казва в изявлението. 

В него се посочва, че китайската страна ще направи това с цел да удовлетвори "нарастващите потребителски нужди на китайския народ" и заради "висококачественото икономическо развитие".

Освен това намаляването на дефицита на САЩ в търговията с Китай ще бъде в подкрепа на "растежа и заетостта в Съединените щати", са казва още в документа. 

Съвместното изявление беше предшествано от двустранни преговори, състояли се в четвъртък и петък, отбеляза Ройтерс.

Китай ще увеличи значително покупките на американски стоки, информира Белият дом, след като специалният пратеник на Пекин за преговорите с Вашингтон обяви, че търговската война между двете най-големи икономики в света е предотвратена.

В съвместното изявление, разпространено от американската администрация след преговорите, обаче не се посочва доларова стойност на планираните допълнителни покупки, отбелязва Блумбърг. Не се споменава и коментарът на икономическия съветник на Белия дом Лари Къдлоу, според когото Пекин се е съгласил да намали излишъка си по търговията със САЩ с до 200 млрд. Долара.

Китайският вицепремиер Лю Хъ, специален пратеник на президента Си Цзинпин, съобщи пред медии във Вашингтон, че преговорите с американски представители, включително министъра на финансите Стивън Мнучин, министъра на търговията Уилбър Рос и постоянния търговски представител Робърт Лайтхайзър, са завършили с ангажимент страните да не влизат в търговска война, съобщи агенция Синхуа.

По думите на Лю страните са се договорили да спрат да си налагат взаимно мита. Китайският вицепремиер оцени пътуването си до САЩ като положително, прагматично, конструктивно и продуктивно. Търговското сътрудничество ще бъде засилено в области като енергетиката, земеделието, здравеопазването, високите технологии и финансите, каза той. 

Пекин се е съгласил на значително увеличение на износа на американски селскостопански и енергийни стоки, посочи Белият дом, допълвайки, че САЩ ще изпратят екип в Китай за разработване на детайлите. 

Делегациите са обсъдили също разширяване на търговията с промишлени стоки, а всяка страна се е съгласила да засили сътрудничеството по интелектуалната собственост. Китай ще придвижи напред съответни поправки в законодателството и регулациите си, включително в патентния закон, допълни Белият дом.

В изявлението не се споменават допълнителни американски искания като спиране на субсидии и друга държавна подкрепа за плана "Произведено в Китай 2025", който е насочен към стратегически сектори - от роботика до автомобили, задвижвани от нови енергийни източници. Китай е поставил собствени искания, включително равнопоставено отношение към китайските инвестиции, и е предупредил, че американските компании могат да бъдат изключени от мерките за отваряне на китайската икономика.

(по БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още