IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: САЩ ще си платят за дипломатическия бойкот на Олимпиадата

За момента Владимир Путин е единственият лидер на голяма страна, който е приел да присъства на откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин

21:28 | 07.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

САЩ предадоха олимпийските принципи и ще трябва да „си платят“ за дипломатическия си бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, съобщи Китай във вторник. Това се случва в момент, когато западни съюзници се колебаят дали да последват примера на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Белият дом съобщи в понеделник, че американските държавни ръководители ще бойкотират Зимните олимпийски игри заради „жестокостите“ към човешките права от страна на Китай, въпреки че американските спортисти са свободни да се състезават в страната.

Американският бойкот, който беше насърчаван от месеци от някои членове на Конгреса и правозащитни организации, се случва въпреки усилията за стабилизиране на връзките между двете най-големи икономики в света с видео разговор миналия месец между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин.

Китай се противопоставя на бойкота и ще предприеме решителни контрамерки, съобщи говорителят на външното министерство на страната Джао Лидзиен на брифинг в Пекин, който беше домакин на Летните олимпийски игри през 2008 г.

„САЩ ще си платят за погрешните си действия“, заяви той без да влиза в подробности. „Нека почакаме и видим“, допълни Джао.

Засега не е ясно дали други страни ще се присъединят към САЩ въпреки че американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че съюзниците провеждат консултации за „споделен подход“.

Канадското външно министерство съобщи, че „остава дълбоко обезпокоено от смущаващите данни за нарушения на човешките права в Китай“ и продължава да обсъжда въпроса с партньори и съюзници.

Австралия, Великобритания, Нидерландия и Япония заявиха, че също обмислят позициите си. Вицепремиерът на Нова Зеландия Грант Робъртсън заяви, че страната му няма да изпраща държавни ръководители, но решението се основава предимно на притеснения заради COVID-19 и предшества американския бойкот.

Миналата седмица Стефано Санино, ръководител на дипломатическата служба на ЕС, заяви, че бойкотите са индивидуално решение на страните членки, а не обща външна политика на съюза.

САЩ ще са домакин на Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 г. и готвят кандидатурата на Солт Лейк Сити за домакин на Зимните олимпийски игри през 2030 г.

Запитан дали Китай обмисля дипломатически бойкот на Олимпийските игри в САЩ, Джао заяви, че американският бойкот е „навредил на основите и атмосферата“ на спортния обмен и сътрудничеството на Игрите, което той оприличи с „повдигане на камък, за да смажеш собствения си крак“.

Джао призова САЩ да задържат политиката извън спорта и допълни, че бойкотът противоречи на олимпийските принципи.

Администрацията на Байдън обоснова решението си за бойкота с геноцида според Вашингтон срещу мюсюлманските малцинства в далечната западна област Синдзян в Китай. Пекин отрича да злоупотребява с човешки права.

Международният олимпийски комитет (МОК) отдавна е критикуван, че дава домакинството на Игрите на Китай въпреки призиви на правозащитни групи и активисти да не го прави.

Но президентът на МОК Томас Бах заяви, че не трябва да се очаква Игрите да разрешават дългогодишни политически проблеми, които самите политици не са успели да изчистят.

Владимир Путин е единственият лидер на голяма страна, който е приел покана да присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри.

Дипломатическият бойкот поставя корпоративни спонсори на Олимпиадата в „неловко положение“, но не буди такова безпокойство като мярка за пълна забрана на спортистите да участват на Игрите, коментира Нийл Пилсън, бивш президент на CBS Sports, който е наблюдавал сделките за телевизионните права за излъчване на Олимпиадата.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че правителството няма да диктува практики в частния сектор, но допълни, че компаниите трябва да са „напълно наясно“ със събитията в Синдзян.

Говорител на притежаваната от Comcast NBCUniversal заяви, че тя ще излъчва Игрите, както е планирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
Valentin13
преди 2 години
Тръмпа ако беше в Бялата къща щеше да ги извърти, но сега Бидоня горкия ще запелтечи пак. бедното старче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още