IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай премахна квотите за износ на редкоземни елементи

10-годишните рестрикции бяха преустановени, след като Пекин изгуби спор в СТО със САЩ, Европейския съюз и Япония

13:13 | 05.01.15 г.
Китай премахна квотите за износ на редкоземни елементи

Китай прекрати 10-годишната квотна система, ограничаваща износа на редкоземни елементи. Рестрикциите бяха в центъра на спор със Световната търговска организация (СТО), който бе изгубен от Пекин през 2013 г.

Промяната е сигнал за съобразяването на Китай с оплакванията за нарушения на глобалната търговия и желанието на Пекин да прекрати политиката си на контрол над материалните блага, използвани широко във високотехнологичните отрасли, пише Financial Times.

Вместо досегашната квотна система Пекин ще блюдава износа на редкоземни елементи посредством система от разрешителни, издадени на базата на търговски договори, без да е необходимо допълнително държавно одобрение, посочи в изявление Министерството на търговията.

"Промяната е вероятно поради натиска от решението на СТО", заяви Франк Тан, анализатор в инвестиционната банка North Square Blue Oak. "Китай, като член на СТО, ще трябва да се придържа към правилата на организацията", добави той.

През 2012 г. САЩ, Европейският съюз и Япония се оплакаха, че Китай използва квотите, за да покачва изкуствено международните цени на редкоземните минерали в нарушение на правилата на СТО. Организацията се произнесе срещу Поднебесната империя през октомври 2013 г.

Китайските власти също така заявиха, че държавата ще продължи да намалява своята роля в икономиката. "Най-важният фактор за премахване на квотите е, че правителството се движи към по-голяма пазарна ориентация", каза Дзън Босонг, заместник-директор на звеното за международна търговия към Министерството на търговията на Китай.

Решението на Пекин дойде, след като светът намали значително зависимостта си от редкоземни елементи от Китай. Допреди няколко години Китай добиваше около 93% от редките минерали в света, които са от съществено значение за производството на високотехнологични продукти, включително ракетни системи и смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още