IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обещава 55 млрд. долара за "Един пояс - един път"

Трябва да се създава безопасна финансова система, защото финансите са "кръвта" на съвременната икономика, твърди китайският президент

09:38 | 14.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Си Дзинпин по време на откриването на конференцията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Си Дзинпин по време на откриването на конференцията. Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин заяви днес, че китайските банки ще отпуснат кредити на стойност 380 милиарда юана (55,09 милиарда долара) в подкрепа на сътрудничеството в рамките на инициативата "Един пояс - един път", а Китай ще инжектира 100 милиарда юана във фонда "Пътя на коприната", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Си обеща и 60 милиарда юана (8,70 милиарда долара) помощ за страни и международни организации, участващи в неговия нов проект.

По думите му свободната търговия е важен двигател за развитието. 

Успешната реализация на проектите в рамките на китайската правителствена инициатива "Един пояс - един път" трябва да се опира на пет основополагащи принципа за съвместно съществуване и интеграция, подчерта Си в речта си при откриването на международния икономически форум под същото название в Пекин.

„На първо място, необходимо е да поддържаме мир, да избягваме конфронтация и да проявяваме уважение един към друг", посочи той. 

Второ, тази инициатива предполага всеобщ балансиран разцвет чрез съвместно развитие и балансирано разпределение на благата. Наред с това е необходимо да се координират планове за индустриално развитие на отделно взети страни, да се създава безопасна финансова система, защото финансите са "кръвта" на съвременната икономика. Според Си Дзинпин понятието за равномерно развитие с цел разцвет предполага и обединяване на енергийните мрежи, международно взаимодействие по суша, море, въздух и в киберпространството, създаване на съвместимост на правилата и стандартите, ефективност на логистичните мрежи, обединение на мрежите от автомобилни пътища, железни пътища, речни и морски пристанища. 

Третият принцип е откритост, водеща към прогрес. Изолацията би имала обратен ефект, каза китайският президент. Този процес е болезнен, но в крайна сметка ще донесе нов живот. Той напомни, че глобализацията трябва да носи всеобхватен и открит характер.

Четвъртият принцип, посочен от Си Дзинпин, са иновациите. Самата инициатива "Един пояс - един път", е иновативна по своята природа и предполага засилване на сътрудничеството в сферата на новите технологии и в такива области, като създаването на "умни" градове, формиране на големи масиви от информационни данни.

Петият, последен принцип, е необходимостта да се отстраняват бариерите между цивилизациите, да се предотвратяват търканията между тях и да се стимулира взаимната обмяна на опит, което ще ги обогатява. Според Си Дзинпин най-важно в тази насока е сътрудничеството в областта на културата, спорта и здравеопазването. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още