IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай настоя САЩ да анулират сделката за продажба на оръжия с Тайван

Според Пекин, ако Вашингтон не прекрати незабавно това споразумение, ще има тежки последици за двустранните отношения

17:11 | 25.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Пентагонът, Снимка: Ройтерс</em></p>

Пентагонът, Снимка: Ройтерс

Китайското правителство настоява САЩ да анулират сделката за продажба на оръжия и военно оборудване с Тайван на стойност 330 млн. долара, предава CNN.

Споразумението разгневи Пекин, който предупреди Вашингтон, че ако САЩ не се съобразят с мнението на Китай, ще има тежки последици за двустранните отношения.

Договорът бе потвърден чрез съобщение от Пентагона в понеделник, в което подробно се описват всички резервни части и ремонти на военни самолети, за които Тайван ще плати. 

На ежедневна пресконференция във вторник говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан предупреди, че сделката нарушава закономерностите при международните отношения.

Китай призова САЩ да прекрати продажбата, както и всякакви други контакти с Тайван от военен характер, за да бъдат избегнати тежки вреди за китайско-американските отношения.

По подобен начин премина и изказването на представители на китайското министерство на отбраната по време на пресконференция.

Пекин разглежда Тайван като отделила се китайска провинция, която в даден момент отново ще попадне в рамките на Китайската народна република.

Китай използва своята растяща икономическа мощ, за да поиска от страните, с които търгува, да приемат идеята за „единен Китай“.

В същото време по-голяма част от населението на Тайван иска да бъде възприемано като отделна нация и други държави, в това число и САЩ, се борят с дипломатически език да балансират между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още