IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да разреши първа чужда ваксина - на Pfizer, до юли

В момента Народната република ваксинира само с китайски препарати, но расте натискът за допускане и на други

20:30 | 16.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Медицинска сестра пълни спринцовка с доза от ваксината на Sinovac Biotech Ltd. в центъра за ваксинация срещу Covid-19 в Шанхай, Китай, в събота, 3 април 2021 г. &nbsp;<em>Снимка: Qilai Shen / Bloomberg</em></p>

Медицинска сестра пълни спринцовка с доза от ваксината на Sinovac Biotech Ltd. в центъра за ваксинация срещу Covid-19 в Шанхай, Китай, в събота, 3 април 2021 г.  Снимка: Qilai Shen / Bloomberg

Според медийна публикация Китай може да одобри ваксината срещу коронавирус на Biontech и Pfizer до юли. Понастоящем отговорните органи изследват клиничните данни за ваксината и трябва да вземат решение през следващите десет седмици, съобщава Wall Street Journal в петък. Продуктът, разработен от германската биотехнологична компания Biontech, ще бъде първата чуждестранна ваксина, която Китай използва за ваксиниране на своето население.

Засега Китай използва четири вътрешни ваксини. Ефективността им обаче е далеч под тази на западните ваксини, особено при леко протичане на болестта. Самият директор на Китайския център за контрол на заболяванията наскоро призна това и обмисля да комбинира различни ваксини.

А все повече китайски здравни компании и предприемачи настояват за одобрение на западните ваксини в Китай - защото те са по-добре приети при пътувания в чужбина, отколкото местните ваксини.

Възможна доставка вече е гарантирана: През декември Biontech подписа споразумение за доставка с базираната в Шанхай фармацевтична компания Fosun за над 100 милиона дози ваксини - в зависимост от евентуалното одобрение. Двете компании работят заедно по разработването на ваксини, базирани на иРНК, повече от година. Ваксината на Biontech вече се използва в двата специални административни района - Макао и Хонконг.

Решението дали ваксината на Biontech и Pfizer ще бъде одобрена в Китай, може да зависи и от това дали китайските ваксини са одобрени на Запад, твърди още Wall Street Journal. В момента Световната здравна организация разглежда спешно одобрение на двата продукта на Sinovac и Sinopharm и смята да вземе решение за тях до края на месеца.

Китай планира да ваксинира цялото си население до лятото. Азиатската държава вече е дарила собствени ваксини на няколко развиващи се страни и ги е изнесла в някои страни. Препаратът на Sinopharm вече е одобрен в Унгария, Сърбия, Албания и Венецуела, а Турция ваксинира с препарата на Sinovac.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още