IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изпълнява наполовина търговското си споразумение със САЩ

Властите в Пекин са внесли индустриални, земеделски и енергийни стоки за 11,7 млрд. долара от САЩ през септември

10:15 | 21.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Вносът на американски стоки в Китай е достигнал едва около 53% от договорените продукти и услуги за допълнителни 200 млрд. долара в рамките на търговското споразумение, подписано миналата година – много по-малко от договорената цел, съобщава Bloomberg.

Властите в Пекин са внесли индустриални, земеделски и енергийни стоки за 11,7 млрд. долара от САЩ през септември, показват изчисленията на Bloomberg, базирани на данни от митническата агенция на страната.

От администрацията на американския президент Джо Байдън вече заявиха, че искат да подсилят ангажимента на Китай в споразумението, но двете страни остават с доста раздалечени позиции по икономическите и търговски въпроси.

През юли финансовият министър на САЩ Джанет Йелън изрази съмнения относно търговската сделка с Китай, първото ясно изявление на администрацията на Джо Байдън, в което подробно се мисли за бъдещето на споразумението между двете най-големи икономики в света.

„Моето лично мнение е, че митата не бяха въведени по много обмислен начин“, каза тя в интервю за New York Times. „Митата са данъци върху потребителите. Сделката, която предишната администрация е договорила, наистина не отговаря в много отношения на основните проблеми, които имаме с Китай“, коментира тогава Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още