IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изгуби обжалването на ограниченията върху износа на редкоземни елементи

Пекин не доказа, че квотите за износ са оправдани, отбеляза СТО

15:33 | 09.08.14 г. 4
Китай изгуби обжалването на ограниченията върху износа на редкоземни елементи

Китай изгуби обжалването на заведеното от САЩ, Европейския съюз (ЕС) и Япония дело в Световната търговска организация (СТО) за ограниченията на Пекин върху износа на редкоземни елементи, предава Ройтерс.

"Китай не е доказал, че квотите за износ на различни форми на редкоземни елементи, волфрам и молибден, по силата на предмета на спора са оправдани", посочи в становище СТО.

Поднебесната империя произвежда повече от 90 на сто от редките метали в света, които са ключови елементи в отбранителната промишленост и модерните технологии – от смартфоните и дисковите устройства до вятърните турбини. Пекин наложи строги квоти за износ през 2010 г., заявявайки, че се опитва да ограничи замърсяването и да запази ресурсите си.

Рязкото поскъпване на суровините накара Съединените щати, ЕС и Япония да оплачат пред СТО, че ограниченията дават на китайските компании конкурентно предимство в продукти като батериите за хибридни автомобили, вятърните турбини и енергийно-ефективното осветление.

Поражението на Китай в СТО бе очаквано, след като страната вече изгуби няколко дела за налагане на квоти върху износа. Правителството в Пекин ще бъде принудено да отмени експортните квоти и да се придържа към решението на международната организация.

Основните твърдения на Поднебесната империя бяха, че ограниченията върху износа на редки метали, волфрам и молибден са били необходими по пътя към постигане на устойчиво развитие.

"Китай внимателно ще оцени това решение и ще продължи да подобрява управлението на консумацията, за да се улесни защитата на природните ресурси, както и да се запази лоялната конкуренция", заяви китайското Министерство на търговията в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 9 години
Щом на китайците се разрешава да си продават *** по цял свят и да подбиват цените, ще трябва да премахнат ограниченията върху износа на ресурси. Не може само да се възползваш от благините на СТО, без да даваш нищо в замяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
то кой е спечелил срещу "света троица" брате, нещо май и на тех ше им писне и ше се присъединят към Путину ми се струва и Аржентина и тя + Иран и всички *** наоколо, други недоволни има ли питам аз от Тройката да видим на края мача как ше завърши по мое усмотрение 6 млрд. срещу 1 мхм и от санкциониращи ше стане май не бутайте се в търмното ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Китайците вече са измислили следващия си ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още