IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Северна Корея си подсилват гърбовете срещу Тръмп

Съдържанието на разговорите е далеч по-малко впечатляващо от показното приятелство между двамата лидери

18:16 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун чака този момент дълго време. Китайският държавен глава Си Дзинпин пристигна в столицата на Северна Корея Пхенян за двудневно държавно посещение в четвъртък и се ръкува с Ким. Това беше първото посещение на китайски президент в Северна Корея от 14 години насам. И двамата лидери излъчваха самообладание.

Двамата лидери седят за снимки на червен диван, с бели обвивки на облегалките. И двамата се смеят, и двамата държат ръцете си по един и същи начин в скутовете си, както близнаци в комунистически дух. Подкрепящата рамкова програма също подчертава съюза, който отбелязва 70-годишнината си през тази година. След първите преговори в четвъртък Си посети кулата на приятелството в петък - паметник на военната помощ на Китай в рамките на Корейската война.

Съдържанието на разговорите е далеч по-малко впечатляващо: световните медии тук зависят от изявленията на държавните агенции на двете страни.

Китайската информационна агенция Xinhua поясни, че Си подкрепя политическото решение на ядрения спор на Северна Корея със САЩ и иска да играе положителна и конструктивна роля в този процес. В замяна на това Ким обещава, че въпреки липсата на положителни реакции от Вашингтон ще „остане търпелив" за напредъка. Той се надява, че „съответната страна" ще работи със Северна Корея по решение, което отчита законните искания на двете страни.

„Срещата на върха на добрите думи“ бележи ясен обрат в двустранните отношения. В продължение на шест години държавният глава на Китай  отказваше пътуване до Пхенян. Дълго време той дори не искаше да поздрави младия лидер на Северна Корея Ким Чен Ун в Китай, а правителството в Пекин беше изключително ядосано заради провокациите на Севера, особено по отношение на ядрените оръжия и тестовете на ракети.

Но откакто дипломацията на американския президент Доналд Тръмп помогна на Ким да стане глобален държавник, Китай и Северна Корея също се сближават. Ким посети съседа си четири пъти от 2018 година. А след това съюзниците насрочиха обратната визита по такъв начин, че по отношение на външната политика да окаже максимален ефект върху двете държави.

„Трябва да се види по-голямата картина“, каза пред Handelsblatt Ким Соо, корейски експерт от Rand Corp., уважаван американски мозъчен тръст: атомният покер на Северна Корея със САЩ от една страна, търговската война на Китай със САЩ, от друга. И двете страни биха могли да спечелят много от посещението.

„От гледна точка на Ким посещението на Си е добре дошло", казва експертът пред Handelsblatt. Докато ядрените преговори стагнират, той може да покаже на света, и особено на американския президент Тръмп, че има надежден съюзник в лицето на Китай и по този начин - противотежест на американската политика на заплахите. А в самата Китай посещението на Си укрепва властовите му позиции. 

Китай, от друга страна, може да се опита да се включи по-активно като посредник в спора между Северна Корея и САЩ. Китайският експерт Дзан Лианги, професор по международни отношения в Централната партийна школа на Китайската комунистическа партия, също смята, че Си съзнателно е избрал този пероид.

Си и Тръмп възнамеряват да се срещнат в края на следващата седмица в рамките на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония, за да обсъдят търговската война между двете най-големи икономики в света. "Темата за Северна Корея ще играе централна роля", казва Дзан пред Handelsblatt.

По-конкретно, в разговорите по негово мнение ще се говори и за ядреното разоръжаване. „То е в застой след провала на втората среща на върха Тръмп-Ким", казва Дзан. "Сега Си иска да проучи до каква степен може да я придвижи напред".

От гледна точка на САЩ посещението на Си се тълкува като знак за нарастващо китайско нетърпение към политиката на САЩ за санкции или като заплаха за по-голяма икономическа помощ за Северна Корея. „Президентът Си признава, че по-тесните отношения с лидера на Северна Корея ще дадат на Китай допълнителна сила за договарянето в рамките на търговския спор със Съединените щати", заяви Джейми Мец, американски експерт в Snowcroft Center for Strategy and Security.

Според Дзан Китай може да продължи да  разширява туризма в Северна Корея, един от основните източници на твърда валута за страната. "Си със сигурност ще говори с Ким за това как Китай може да помогне по отношение на технологиите, образованието и културния обмен на своите съседи", каза Дзан. Но народната република винаги ще се придържа към решението на ООН и със сигурност няма да обещае икономическа подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още