IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е предлагал награди за убийството на американски военни в Афганистан?

Ако данните на разузнаването се окажат верни, това ще ескалира рязко и без това влошените отношения между Пекин и Вашингтон

08:50 | 31.12.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Все още управляващият американски президент Доналд Тръмп е бил информиран за предполагаеми констатации на тайните служби, които вероятно ще натоварят допълнително американските отношения с Китай.

Има индикации, че се твърди, че Китай е предлагал на частни лица в Афганистан пари за нападения срещу американски войници в страната, съобщиха в сряда новинарският сайт Axios и телевизионният оператор CNN, позовавайки се на високопоставени държавни служители, пожелали анонимност. Правителството на Тръмп възнамерява да публикува непотвърдените досега констатации.

През лятото имаше съобщения за предполагаеми разузнавателни данни за руски награди за убити американски войници в Афганистан. Тръмп винаги е отхвърлял тези материали като „фалшиви новини“.

Първоначално не е ясно дали наследникът на Тръмп в Белия дом също е информиран за информацията за Китай. Демократът Джо Байдън, чието встъпване в длъжност е насрочено за 20 януари, също получава брифинги от тайните служби.

Ако тези данни бъдат потвърдени, то те биха представлявали драматична стратегическа промяна за Китай и рязко ще ескалират напрежението между двете страни. Ако информацията не се окаже точна, това ще породи въпроси относно мотивацията на източниците зад нея, както и за решението за разсекретяването ѝ.

Китай отдавна играе тиха дипломатическа игра в Афганистан, като кани представители на афганистанските талибани в Пекин, за да обсъждат планове за мирно споразумение и насърчава ръководено от Афганистан решение, въпреки че понякога в конфликта се озовават и китайско оръжие и финансиране, пише BBC.

Изглежда „несъвместимо“ Китай да предприеме толкова провокативни действия в Афганистан, казва пред Axios Андрю Смол, старши сътрудник в германския фонд "Маршал", който е специализиран в китайско-афганистанските въпроси.  Стремежът към мир в Афганистан е „една от изключително редките области, където САЩ и Китай все още имат желание да работят заедно“, казва Смол. „Те знаят, че изтеглянето (на американските войски) се извършва. Ние не сме в контекст, когато нещо друго трябва да се случи на американските войски в Афганистан. Няма причина да се създава допълнителен натиск върху американските сили“, твърди той.

Отношенията между САЩ и Китай са изключително напрегнати поради твърдия курс на Пекин спрямо Хонконг, преследването на уйгурското малцинство и американските санкции. Пандемията на коронавируса, която оказа разрушително въздействие върху американската икономика и уби стотици хиляди хора, влоши още повече нещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 3
george353
преди 3 години
Камъните падат, падат от небето, та кой е плащал за американски скалпове последно? Руснаци, китайци, фундаменти, щази ремнантс? Оруелиан реалити братчед. Министерство на щастието, хляба и зрелищата. Авенджърс юнайтед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
къф враг са рассияните ... къде ги редите там дето усато , ЕС и китайците си ги мерят ... :)))"С Новым годом" ... https://***.youtube.com/watch?v=8N0H01-gmVc&t=719s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
V.At.
преди 3 години
Малко ми звучи като Тонкинския залив и оръжията на Садат!Нещо много пушки се събраха на стената, да не вземат да гръмнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
IQ96
преди 3 години
Има индикации, че се твърди, че Китай е предлагал --- това звучи по-достоверно от агенция ЕЖК на пазара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
terziеv
преди 3 години
Страшното е, че вече дотолкова не им пука, че даже не си правят труда да измислят правдоподобни лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Не се очудвам.Китай иска да изтласка САЩ навсякъде където е възможно, особено в Африка и Близкия Изток, региони които са по-податливи на външна намеса поради многото им проблеми и беднотията. Ресурсите им са основната цел за ККП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
markov
преди 3 години
Чак се чудя как тоя път са пропуснали Русия ......... Аман от амарикански манипулатори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Grosss
преди 3 години
Някой хора се чудят как да съкратят населението на планетата така ,че нормално е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Китай е предлагал награди за убийството на американски военни в Афганистан? Ай ся!Нали у Фашингтон вече рекоа, чи ивъл рашънс са давали парите?!К'о бъгна !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още