IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е на път да измести Япония като най-голям вносител на втечнен газ

Очаква се търсенето на газ в Китай почти да се удвои до 550 млрд. куб. м до 2030 г.

11:35 | 04.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай скоро ще надмине Япония като най-големият вносител на втечнен природен газ (LNG) в света, пише Джъд Клемънтс за Forbes.

През 2018 г. най-силната азиатска икономика се превърна в най-големия вносител на природен газ в света, а пътят ѝ към лидерската позиция по отношение на търговията с LNG бележи скорост, която надминава и най-смелите прогнози. 

Каква е логиката зад тази тенденция?

Япония е напълно развита страна с ниски гъвкави енергийни нужди, населението ѝ намалява, като в същото време страната се намира в процес на рестартиране на своята ядрена програма, което намалява нуждата от LNG. Очаква се вносът на втечнен газ в Япония да намалее с поне 12% само през следващите три години.

За разлика от това Китай развива програма за газификация, за да намали свръхзависимостта си от въглища. Използването на газ вместо въглища за отопление на домакинствата е национална необходимост.

Подтикнато от продължителната урбанизация, която предоставя на хората повече пари и по-голям достъп до газ, търсенето на газ в Китай може почти да се удвои до 550 млрд. куб. м до 2030 г.

Повечето представители на Запада вероятно не осъзнават, че Китай все още е само на 60% урбанизиран, в сравнение с най-богатите страни в света, където този процес достига стойности от над 85%.

Притискано от политиките за опазване на околната среда, търсенето от индустриалния сектор ще бъде основният двигател на търсенето на газ в Китай.

Промишлеността представлява около 40% от потреблението на газ в Китай, в сравнение с почти 20% по отношение на производството на електроенергия.

През 2018 г. използваният от промишлеността газ в Китай достига до 115 млрд. куб. м. От своя страна вносът на LNG за миналата година нараства с 40% до почти 75 млрд. куб. м. Тези ръстове са още по-впечатляващи, след като растежът на БВП на Китай се забави до 28-годишно дъно през 2018 г.

През тази година вносът на LNG е нараснал с около 20%, а детронирането на Япония вече се вижда на хоризонта. Търговската война със САЩ няма да забави силния растеж на Китай по отношение на втечнения газ.

Китай вече наложи 25-процентно мито върху американския LNG, като това дава зелена светлина за Катар, Австралия, Русия и евентуално за Канада, които могат да насочат допълнителни потоци от газ към китайската икономика. Австралия вече доставя над 50% от LNG в Китай през тази година.

Азиатската суперикономика вече разполага с 22 съоръжения за внос на LNG, като още 12 са в процес на изграждане. По-рано тази година се очакваше, че вносът на втечнен природен газ в Китай ще надхвърли 100 млрд. куб. м до 2024 г. Сега, това ще се превърне във факт през 2020 г., или само след няколко месеца.

До 2025 г. вносът на втечнен газ за Китай може да нарасне до 155 млрд. куб. м или повече, което е около 35% от сегашния глобален пазар. Това е повече от два пъти спрямо количествата, които цяла Европа внася в момента.

Търсенето на втечнен природен газ се увеличава толкова бързо, че Китай разчита на вноса на газ, за да посрещне близо 50% от потреблението въпреки скока на вътрешното производство с 60% от 2011 г. досега - още по-впечатляващ скок, тъй като вътрешното производство на шистов газ не успява да отговори на очакванията.

За да се гарантира националната сигурност на доставките на газ, дългосрочните договори за LNG ще запазят своя ръст въпреки стабилния растеж на спот търговията.

Китай се насочва към по-либерализиран пазар на газ, като развива по-добри механизми за ценообразуване, разширява достъпа до инфраструктура и обособява по-ликвидни и прозрачни центрове за търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
А защо мислите, че ще набляга на LNG, вместо на по-евтиният тръбен газ? Разбира се - и в Китай, както и в Европа, ще има място за всички алтернативи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
bstoyano
преди 4 години
Дума "напът" в българския книжовен език няма. Пише се "на път". Оправете си го, че не е еднократно и направо боде в очите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още