IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Действията на САЩ в Тайван и Южнокорейско море заплашват стабилността

Азиатската страна е готова да защитава суверенитета си на всяка цена

14:42 | 01.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Действията на Съединените щати по отношение на Тайван и Южнокитайско море не са благоприятни за поддържане стабилността в региона, коментира високопоставен представител на военните в Китай в отговор на действията на американския военен министър Патрик Шанахан, предава Ройтерс.

“Той (Шанахан) изразява неточни мнения и повтаря стари мелодии за проблемите с Тайван и Южнокитайско море”, коментира пред репортери скоро след речта на Шанахан Шао Янмън, старши представител на Народната освободителна армия. “Това вреди на регионалния мир и стабилност”.

Шао допълни, че Китай ще защитава своя суверенитет на всяка цена, ако някой се опита да отдели Тайван от неговата територия.

“Китай трябва да бъде обединен отново”, коментира Шао. “Ако някой иска да отдели Тайван от Китай, китайските военни ще защитят суверенитета на страната на всяка цена”.

По-рано Шанахан заяви пред делегатите на форум за отбрана в Сингапур, че Съединените щати повече няма да са толкова предпазливи по отношение на китайското поведение в Азия, а стабилността в региона е заплашена от въпроси, вариращи от Южнокитайско море до Тайван.

Шанахан не назова директно Китай, когато говори за “играчите”, които дестабилизират региона, но заяви, че Съединените щати няма да игнорират поведението на Китай.

От своя страна, Шао отговори, като каза, че Съединените щати са тези, които дестабилизират региона със скорошните си действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още