IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай централизира търговията с редки метали

Пекин е обвиняван, че ограничава износа, за да облагодетелства местни производители

12:00 | 09.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай централизира търговията с редки метали

Пекин ще създаде асоциация за контрол на търговията с редки метали, на фона на все по-острите критики на международната общност срещу китайската политика в сектора, съобщава BBC

Пекин налага квоти върху износа на редки метали – стъпка, която според редица анализатори води до нарастване на цените. В Китай се добиват над 95% от редките метали на планетата.

Миналия месец САЩ, Япония и Европейския съюз (ЕС) повдигнаха въпроса за политиката на Китай пред Световната търговска организация (СТО).

Редките метали са ключов компонент в производството на различни високотехнологични продукти, включително DVD, мобилни телефони, телевизори с плоски екрани и хибридни батерии.

Пекин е обвиняван, че се опитва да манипулира пазара, за да облагодетелства местни производители.

Аргументите на западните икономики са, че като ограничава износа, китайското правителство задържа цените на вътрешния пазар за сметка на чуждестранните потребители.

Пекин е обвиняван и за това, че оказва натиск върху чуждестранните компании да пренасочат производството си в Китай.

Китай отхвърля тези обвинения като изтъква, че е ограничил износа, за да гарантира, че прекомерния добив на редки метали няма да засегне околната среда.

Китайската правителствена информационна агенция Синхуа съобщава, че новата асоциация ще бъде посредник в международните спорове относно търговията с редки метали.

Су Бо, ресорен заместник-министър в Пекин, иска политиката в сектора да бъде затегната допълнително. „Китай ще продължи да реформира добива на редки метали и ще затегне екологичния контрол в сектора допълнително“, казва Су, цитиран от агенцията.

Според Синхуа асоциацията ще включва 155 местни производители и ще е под контрола на Министерството на индустрията и технологиите в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още