IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстан отмени извънредното положение

Междувременно и последните части от руските миротворци напуснаха азиатската страна

11:08 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руските войници се изтеглиха от съседната страна. <em>Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/</em></p>

Руските войници се изтеглиха от съседната страна. Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/

Извънредното положение, обявено на 5 януари в Казахстан, беше отменено. С прекратяването на извънредните мерки в централноазиатската страна животът се върна към нормалния си ритъм, особено в националната столица Нур Султан, най-големия мегаполис в страната Алмати и областите Атирау, Джамбил, Кизилорда и Мангистау, предава DPA.

Мерките за сигурност по улиците бяха отменени, както и полицейският час, наложен в определени градове. Ограниченията за пътуване в и извън градовете също бяха отменени.

Прессекретарят на президента Берик Уали заяви, че благодарение на единството и солидарността на народа и действията на силите за сигурност и правоприлагащите органи с цената на живота им редът и мирът са били осигурени в цял Казахстан.

След като мирните протести прераснаха в насилствено въстание, с указ, подписан на 5 януари от президента Касъм-Жомарт Токаев, беше обявено извънредно положение. То беше отменено на 13 януари в някои региони.

Най-малко 225 души са загинали при размириците след протестите, предизвикани от увеличението на цените на горивата, съобщи главната прокуратура.

Протестите, започнали на 2 януари, по-късно прераснаха в сблъсъци с полицията, като най-ожесточените бяха в бившата столица на Казахстан и най-голям град Алмати.

Токаев се обърна за помощ към водения от Русия военен блок и скоро в страната пристигнаха миротворци от Русия, Беларус, Армения и Таджикистан, които подкрепиха казахстанските правоприлагащи органи при възстановяването на реда.

Междувременно и последните части от руските миротворци, ръководени от генерал-полковник Андрей Сердюков, излетяха от Казахстан и се връщат в Москва, съобщиха пред репортери от руското министерство на отбраната, предаде ТАСС, цититана от БТА.

„Четири самолета на руската военнотранспортна авиация с миротворци на борда са излетели от летищата в Нур Султан и Алмати. С четирите самолета на руското министерство на отбраната ще се върнат у дома последните подразделения миротворци и командването на миротворческия контингент начело с генерал-полковник Андрей Сердюков", заявиха от военното ведомство.

Преди да поемат по пътя към Русия, генерал Сердюков подчерта, че миротворците на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) са изпълнили задачата си и срещу тях не е допусната нито една провокация.

А бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който управляваше държавата повече от 30 години, преди да сдаде поста през 2019 г., обяви, че изцяло ще се оттегли от политиката след кървавите размирици, разтърсили политическия елит на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още