IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар взима дял от най-голямата китайска авиокомпания

Държавната авиокомпания Qatar Airways e придобила 5% от акциите на China Southern Airlines за около 530 млн. долара

15:42 | 03.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Самолет Airbus A350-1000 на Qatar Airways по време на церемония по предаването му от производителя във френската централа на Airbus близо до Тулуза, Франция, 20 февруари 2018 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Самолет Airbus A350-1000 на Qatar Airways по време на церемония по предаването му от производителя във френската централа на Airbus близо до Тулуза, Франция, 20 февруари 2018 г. Снимка: архив Ройтерс

Qatar Airways влиза в най-голямата китайска авиокомпания. Държавната авиокомпания на Емирство Катар е придобила дял от пет процента в борсово търгуваното дружество China Southern Airlines Co в края на декември и сега иска да разшири сътрудничеството между авиокомпаниите. Въз основа на текущите цени на акциите инвестицията е на стойност приблизително 530 млн. долара, изчислява Dow Jones Newswire.

Влизането в China Southern може да помогне на емирството да преодолее икономическата блокада от страна на съседите си. Авиокомпанията от дълго време се опитва да се справи със спора на Катар в Персийския залив със своите арабски съседи. Тя няма право да лети до доходоносни дестинации в Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства и търси нови маршрути и партньори. От друга страна ходът може да ядоса конкуренцията от САЩ - особено American Airlines, която от своя страна участва в China Southern и възнамерява да разшири връзките си с китайската авиокомпания през тази година.

Трите най-големи американски авиокомпании, American, Delta Air Lines и United Continental, в момента се застъпват пред правителството на САЩ за вземане на мерки срещу Qatar Airways заради предполагаеми правителствени субсидии. Арабската авиокомпания отхвърля твърденията.

Нейното участие в China Southern е спорно и поради друг факт - някои китайски авиокомпании също са подкрепяни от държавата чрез субсидии. Но тук американските конкуренти избягват всякаква критика към тази практика, като същевременно рязко осъждат субсидиите в Близкия изток. Това показва колко е важен големият китайски пазар и колко силно са преплетени интересите на китайските и американските авиокомпании. American Airlines притежава 7,4% от China Southern. Преди две години Qatar Airways се опита да вземе дял от American, но този опит бе отблъснат от американската авиокомпания.

Qatar Airways вече участва в три други партньори на American Airlines: International Consolidated Airlines Group SA, компанията майка на British Airways и Iberia, както и в чилийската Latam Airlines и в Cathay Pacific, базирана в Хонконг.

Delta и American не коментират темата за влизането на Qatar Airways в China Southern. Лобистката група „Партньорство за отворено и честно небе", в която влиза United, също отказва да коментира темата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още