IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените отново "са пас" от надпреварата за наследник на Шиндзо Абе

Политическият елит в Япония отказва да реши проблема с неравенството между половете на високите етажи на властта

11:16 | 09.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Почти осем години, след като Шиндзо Абе се ангажира да използва правомощията на кабинета на министър-председателя, за да помогне на японските жени да „блеснат“, той си отива без наличието на нито една кандидатка, която да го замени като премиер на Япония, пише Bloomberg. 

Тримата претенденти, които официално се регистрираха във вторник, за да заместят Абе начело на управляващата Либералнодемократична партия, са мъже и никой не е известен като силен привърженик на равенството между половете. Двете жени, които се интересуват от участие в изборите на 14 септември - бившият министър на отбраната Томоми Инада и бившият министър на вътрешните работи Сейко Нода - се отказаха от надпреварата, след като не успяха да съберат необходимите 20 подписа, за да участват във вота.

Липсата на жени в надпреварата сигнализира за недостатък в усилията на Абе да насърчава участието им и присъствието на жените на ръководни позиции, част от по-широкия тласък за подпомагане на намаляващата работна сила на страната. Въпреки че жените забелязаха напредък в някои области, следващият японски премиер изглежда ще представлява онова, което отдавна представлява един от най-ярките дисбаланси между половете в глобалната политика.

Тъй като партията на Абе управлява през 60 от последните 65 години, тя носи най-голяма отговорност за предоставянето на пространство за професионално развитие на жените в политиката. Лидерите на мощните фракции на управляващата партия се обединиха около дясната ръка на Абе, Йошихиде Суга, почти веднага, след като премиерът заяви, че се оттегля на 28 август.

япония япония

„По принцип е трудно, ако жената не стане ръководител на фракция“, споделя Лули Миура, която ръководи основан от нея институт за политически изследвания. Липсата на достатъчно жени на висши политически длъжности „влияе на политиката през цялото време“, добавя тя, като посочва примери като нежеланието да се позволи на семейните двойки да имат отделни фамилни имена.

Губернаторът на Токио Юрико Койке е единствената жена, която успява да влезе в бюлетината за лидерство на Либералнодемократична партия. Но дори и тя се обезкуражава заради липсата на възможности в партията, оставяйки парламента, за да се кандидатира успешно за ръководната позиция в столицата през 2016 г. без благословията на Абе. 

Койке процъфтява извън групата, като получава обществено одобрение за справянето ѝ с огнището на Covid-19 и лесно печели втори мандат по-рано тази година. Но тя няма националната подкрепа, за да победи либералдемократите.

Извън политиката разликата в заплащането между половете в Япония е една от най-големите сред напредналите икономики, показват данни от анализ на Световния икономически форум. Друго проучване показва, че пандемията може да е влошила нещата за японските жени, които се сблъскват с по-голям спад в доходите, отколкото мъжете по време на икономическия спада, причинен от пандемията.

Трудностите, пред които са изправени жените при достигането на върха в управляващата партия, отчасти отразяват техния недостиг на всички партийни нива. Само 10% от членовете на мощната долна камара на Диетата (японския парламент – бел. ред.) са жени, а Япония се нарежда на 166-то място сред 193-те страни, изследвани от Междупарламентарния съюз по отношение на баланса между половете – след Пакистан и Саудитска Арабия.

Сред членовете на долната камара на либералдемократите жените съставляват близо 7% от общия брой на партията.

По време на дебат в сряда, организиран от женската секция на Либералнодемократичната партия, между тримата претенденти, Суга изтъква, че правителството на Абе е в състояние да помогне на жените да играят активна роля в икономиката и че компаниите трябва да определят цели за заетост на жените. Ден по-рано Суга заяви, че ще избере реформаторски настроени хора за своя кабинет, но не спомена дали има предвид някоя жена за постовете.

Шиндзо Абе назначи пет жени в кабинета си през 2014 г., с което изравни предишния рекорд, като в крайна сметка две от тях подадоха оставки заради скандали. Инада напусна поста на министър на отбраната през 2017 г. на фона на твърденията за прикриване на опасностите, пред които са изправени японските войски в умиротворителна мисия. Жените заемат едва две от 20-те позиции в сегашния кабинет.

Децентрализираният характер на Либералнодемократичната партия е една от причините кандидатките жени да се затруднят да започнат работа, според Мари Миура, професор по политически науки в Токио, която също така провежда обучителни програми за професионална реализация на жени.

"Дори ако Абе или хората в Токио смятат, че е важно да се намерят повече жени, на местно ниво те изобщо не разбират тази логика", споделя тя, добавяйки: "Това е култура, доминирана от мъжете".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още