IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Тайван расте с близо 10% през февруари, подкрепен от полупроводниците

Експортът на електронни компоненти, включително на чипове, нараства с над 30% на годишна база, надхвърляйки 10 млрд. долара за 12-и пореден месец през февруари

18:39 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Износът на Тайван нараства с 9,7% до 27,79 млрд. долара през февруари спрямо година по-рано, като в това отношение страната отчита осми пореден месец на растеж въпреки помрачените перспективи заради пандемията от коронавирус, съобщава Nikkei Asia Review.

Индустрията за производство на полупроводници, стълб на икономиката на Тайван, който е отговорен за повече от 30% от износа на страната, е основният фактор за ръста при доставките отвъд граница, показват правителствени данни.

Износът на електронни компоненти, включително на чипове, се увеличава с над 30% на годишна база, надхвърляйки 10 млрд. долара за 12-и пореден месец през февруари.

Силното търсене на електронни компоненти, свързани с компютрите, и възстановяването на индустрията на каучука, пластмасите, както и на машинното оборудване, подкрепят нарастването на износа.

Ръстът е впечатляващ и като се има предвид, че Тайван прекрати работа за около седмица заради празниците, свързани с честването на китайската Нова година. 

„Въпреки че през февруари чествахме китайската Нова година, търсенето на чипове, дисплеи и продукти за информационни комуникационни технологии остава силно“, изтъкат от Министерството на финансите.

От институцията добавят, че все още съществува несигурност на хоризонта заради търговската война между САЩ и Китай, възхода на глобалния протекционизъм и проблемите около разпространението на COVID ваксините.

Финансовото министерство очаква износът на Тайван за първото и второто тримесечие на годината да продължи да нараства.

Тайван е най-големият производител на чипове в света. САЩ, Япония и Европейският съюз (ЕС) се обърнаха към властите на страната и към нейните производители, включително към Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., с молба за увеличаване на доставките на автомобилни чипове, след като производителите на превозни средства се сблъскаха с недостиг на тези компоненти в глобален план.

Основни производители на компютри като Acer посочват, че недостигът на чипове и свързаните със сектора компоненти може да увеличи несигурността около растежа на компютърната индустрия.

Месечните продажби на Innolux, филиал на Foxconn за производство на дисплеи, който доставя своите продукти на Tesla, Samsung и Apple, са нараснали с 79% през февруари в сравнение със същия месец преди година, докато приходите на водещия тайвански производител на дисплеи AU Optronics са се увеличили с около 45% на годишна база.

Водещият производител на преносими компютри Quanta Computer, който обслужва Apple, Google, HP, Dell, Asus, отчита близо 63-процентно увеличение на приходите за февруари.

Износът на Тайван нараства устойчиво от миналия юли след забавянето, произтичащо от националните блокади, наложени в периода март-юни. Ориентираният към износ остров възстанови своите производствени темпове и експортът продължава да нараства с двуцифрени стойности от октомври насам, главно благодарение на са стабилното търсене на произведени в Тайван полупроводници, използвани при смартфоните, компютрите, автомобилите и 5G мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още