IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Азия оглави редиците на регионите с най-висок реален лихвен процент

Това може да е знак за по-хлабава парична политика в региона през идната година

09:55 | 21.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Реалните лихвени проценти в Южна Азия са едни от най-високите в света, с което все повече нараства възможността за смекчаване на паричните политики в региона през идната година.

Шри Ланка, Пакистан и Индия влизат в челната петица на основните световни икономики с най-високи лихвени проценти, коригирани спрямо инфлацията, съобщава Bloomberg. Останалите две места се запълват от Египет – подгласник на първенеца Шри Ланка, и Турция.

И докато отрицателните лихвени проценти се смятат за признак за финансова нестабилност, то високи, коригирани спрямо инфлацията лихви от своя страна представляват причина централните банки да обмислят възможността за една по-свободна парична политика.

Индийският министър на финансите Арун Джайтли вече изрази недоволството си от високите лихвени проценти, което накара икономистите да започнат да разглеждат възможността за намаление на лихвите още от следващия месец.

Малко по-противоречиви са нещата в останалите четири страни от челната петица.

Политическата криза в Шри Ланка, където е и най-високият реален лихвен процент в размер на 6,2%, принуди централната банка да насочи фокуса си по-скоро върху забавящия се икономически растеж. Финансовата институция запази основната си лихва без промяна в края на миналата година след едно понижение и едно повишение по-рано през 2018 г.

Египет от своя страна може да се окаже също напът към понижаване на лихвите, ако инфлацията продължи да бъде по-ниска.

Пакистан в същото време предприе някои по-агресивни мерки по отношение на лихвените си проценти през миналата година в опит да се пребори с разразилата се криза на платежния си баланс. По тази причина по всяка вероятност на страната й предстоят по-скоро структурни промени.

В Турция нещата са още по-сложни. Там икономистите са раздвоени между необходимостта да бъде защитена лирата и изкушението да се стимулира икономиката, която се бори с влошен растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още